Бившият полицай Никола Ерелийски се изправя днес пред Апелативния съд в Пловдив за да обжалва решението на Окръжния съд, с което му бе отредено да изтърпи присъдата си от 2 години затвор, след близо 7 години укриване от правосъдието.

На 29 август 2011 година служителят на 6-то районно, шофирайки пиян със скорост 125 км/ч блъска таксито на Радостин Николов, вследствие на което след 2 месеца коматозно състояние, Николов умира от тежките наранявания. В последствие Ерелийски е осъден, но в деня, в който Върховен касационен съд издава окончателната му присъда, той напуска страната. В продължение на 7 години се укрива в Англия, където го задържат август тази година. Арестът в чужбина е на база издадена през март от Окръжна прокуратура Европейска заповед за задържане.

Проблемът е, че едва на 1 октомври Ерелийски бива въдворен в затвора в Пловдив, като според неговите адвокати, към този момент е била изтекла абсолютната давност на присъдата, което сочи за противозаконно лишаване от свобода.

Искането на прокурора Георги Пенев бе Ерелийски да остане в затвора, тъй като според него, след като се приспада от присъдата ареста, то той се включва в изтърпяването на присъдата. Според съдия Елена Захова целта на Европейската заповед е била той да бъде задържан, за да изтърпи наказанието си и затова приема, че присъдата му тече от деня на задържането - тоест преди да изтече давностният срок. 

Късно вчера адвокат Катина Бончева от кантората на Екимджиев внесе жалба в съда, а делото ще започне всеки момент. 

Предстои да стане ясно дали второинстанционният съд ще се произнесе в подкрепа на защитата или ще потвърди решението на Окръжен съд Пловдив. 

Случаят на Ерелийски е безпрецедентен за българското правораздаване и решенията на съдебните състави по него ще са първата практика по подобен казус.