Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо дупнишкия фараон Георги Близнаков /61 г./ и жена му Ивон /59/. Собствениците на Дупнишка популярна каса са обвинени, че са извършвали банкови сделки без съответното разрешение , като публично привлекли на влог различни суми от общо 216  пострадали лица, като общата събрана сума е в общ размер на 3 645 598 лева – престъпление по чл. 252 ал.2 във вр. ал. 1 във вр. чл.20 ал. 2 във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Близнаков и жена му  са предадени на съд и за пране на пари. В периода от 15 януари 2010 г. до 20 януари 2015 г. в  Дупница десет пъти извършили сделки с имущество – пари, като знаели към момента на получаването им, че е придобито чрез престъпление , като сключили договор за заем между КСК „Дупнишка популярна каса", представлявана от Близнаков като заемодател, който предоставил заем на Ивон с цел инвестиция в строителството на жилищна сграда в Сапарева баня и за строителството на къща за гости-хотел в Сапарева баня, за общо 1 458 828 лева. Имуществото е в особено големи размери и случаят е особено тежък – престъпление по чл.253 ал.5 във вр. ал. 3 т.1 и т.2 във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Престъпната двойка е обвинена и в укриване на данъци в размер на 135 702 лева.  

Семейство Близнакови бяха арестувани преди 2 години при акция на пловдивските криминалисти. 

 Касата, която е регистрирана като взаимопомагателна кооперация е създадена в Дупница и работила повече от 10 години. Схемата е като тази на класическите пирамиди - вложителите оставят определена сума и месечно получават високи лихви. Предлагания от Близнакови процент е бил между 14 и 17, което обяснява и големият брой членове на касата. 

През март 2016 г. Георги Близнаков мести седалището на дружеството в Пловдив като го регистрира на адреса на Домостроителния комбинат. Там обаче дори не са чували за Дупнишката каса. В пловдивския съд обаче са чували, тъй като точно там Дупнишкият фараон е завел дело за несъстоятелност. 

На 13 май офисът на Популярна каса хлопва врати и всякакви плащания спират. 

Точно в този момент Окръжна прокуратура -Пловдив възлага разследване на касата на Икономическа полиция. "Решихме да работим конспиративно и оставихме Близнакови да развиват дейност. Въпреки, че дружеството бе обявено в несъстоятелност, те продължиха да развиват лихварска дейност" разказа  след ареста Окръжният прокурор Румен Попов. В рамките на три месеца са разпитани близо 90 пострадали. В Дупница са командировани екипи от пловдивски полицаи, документирани са вложенията на 1,5 милиона лева. Голяма част от хората, които са предоставили спестяванията си на касата са смятали, че дружеството има банкова дейност. Влагани са суми между 5 000 и 200 000 лева. Сред вложителите в „Популярна каса” има бивши полицаи, гастарбайтери и по-заможни дупничани заради високата лихва от 18%, които давала  касата. Българин, живеещ в Италия, бил внесъл 400 000 лева. 

От тези пари обаче няма и следа. В касата няма нито лев. Разследването показва, че Близнакови са били едновременно собственици на кооперацията и кредитополучатели. Открити са договори, от които става ясно че Близнаков е давал огромни заеми сам на себе си, като е авалирал договорите от името на дружество, на което той самият е собственик! 

Дупнишкият фараон Георги Близнаков е прибрал 4,5 милиона лева от вложителиТой и съпругата му са в ареста в Пловдив след мащабно разследване на Окръжна прокуратура и полицията