Човек на Брендо от аферата "Кокаинови крале" ще излежи 15-годишната си присъда, постановена от италиански съд, в България. Днес Пловдивският апелативен съд потвърди със свое решение определението на Окръжен съд – Стара Загора, с което е приета за изпълнение в България 15-годишна присъда лишаване от свобода, постановена от Териториалния съд в Милано  спрямо българския гражданин  Тинко Гарев /47 г/ , осъден за участие в организирана престъпна група и трафик на наркотични вещества.

Гарев е признат за виновен за участие в канал за трафик на кокаин от Южна Алерика. Кокаинът бил закупен от Южна Америка – Венецуела, Санто Доминго и  натоварен на кораб-майка.  Впоследствие наркотиците са били разтоварени на осигурените от организацията плавателни съдове – яхта,  две моторни лодки  и платноходка. На  14.02.2007г., в териториалните води на Португалия и Испания са били иззети съответно 2 085 килограма кокаин /от яхтата/ и 3 752,97 кг кокаин /от моторна лодка /. Моторните лодки и платноходката е тряБвало да стигнат до бреговете на Канарските острови, а след това прехвърлени в Италия. 

На 11 юли 2012 г. подсъдимият е бил екстрадиран в Италия с европейска заповед за арест, за да бъде разгледано там наказателно производство срещу него. Тогава българската страна е поискала и получила от италианската писмени гаранции, че ако лицето бъде осъдено на наказание лишаване от  свобода, ще бъде върнато да изтърпи присъдата си в България.

На 31 август 2017 г. Гарев е бил предаден на българските власти и приведен в затвора в Стара Загора.

В Италия присъдата на Гарев е била намалена с 450 дни, съобразно действащо там законодателство, че осъденият получава бонуси, ако полага труд в затвора и участва в различни видове обучения.

Заради характера на престъпленията, за които подсъдимия е осъден на 15 години лишаване от свобода, Пловдивският апелативен съд отхвърли искането за намаляване на наказанието и за промяна на режима на изтърпяване от „строг“ в по-лек.

Решението на Пловдивския апелативен съд е окончателно.

 

Операция "КОКАИНОВИ КРАЛЕ"

 

Операция "Кокаинови крале" бе проведена през 2012 година. При мащабна операция на италианската полиция бе разкрита крупна схема за трафик на огромни количества котаин от Южна Алерика към Европа. При проведената операция стана ясно, че българи са участвали във всички фази на трафика – от закупуването на наркотика до разпространението му в Европа,  съобщи тогава на пресконференция в Италия ген. Джанпаоло Ганцер – директор на RОS - Специализираното звено на карабинерите за борба с организираната престъпност.

През 2005 г., в рамките на разследване на калабрийската „Фамилия Белоко”, клон на Ндрангета (Калабрийската мафия) италианските служби установяват съществуването на разработена международна мрежа за трафик и разпространение на наркотици. Изяснено било, че фамилия Белоко се снабдява с кокаин от българска организирана престъпна група, ангажирана с вноса на наркотици в Италия и Европа. Нейната оперативна база била Милано.

Това дава основание случаят да бъде насочен към Специализираната прокуратура „Антимафия” в Милано.

При разследването е установено, че българската група е отговорна за вноса на значителни количества кокаин от Аржентина. С помощта на Централната служба за борба с наркотиците, Службата за международно оперативно сътрудничество на Полицията и Евроджъст, разследването е разширено и в него се включват компетентните служби в България и Испания. В резултат на това е установено, че в испанския гр. Аликанте организираната престъпна група има друга оперативна база.

В първия етап от оперативната работа разследващите разбират какви са количествата и начините на трафикиране на наркотика. Арестувани са български куриери, пренасяли дрога от Доминиканската република. Заловени са отделни минимални количества наркотик на летищата в Милано и Амстердам.

На следващ етап е установен по-значителен внос от наркотика в Италия, но по море. Морските съдове били осигурени от братята Фабио и Лучо Кателан. Те са успели да ги пригодят със специални тайници. Корабите са пътували по дестинацията от Карибските острови към туристическите пристанища на Испания и към Балеарските острови – предпочитано място за акостиране и съхранение на наркотика. Впоследствие дрогата е пренасяна към Италия и други страни в Европа.

Важна роля в цялостната организация по трафика на наркотика е имал италианецът Антонио Мелато. Неговата задача е била да набира морски съдове и екипажи за нуждите на организацията. Той е поддържал връзка с  Евелин Банев- Брендо, считан за ръководител на организацията, трафикирила кокаина.

Сред задържаните са българите Тинко Василев Гарев, Николай Силвио Йовчев, Захари Веселинов Марков. 

6 години и половина сред операцията Евелин банев - Брендо все още е на свобода. Снимката му е сред тези на издирваните от Интерпол лица. През юли 2013 г. Брендо получи 20 г. затвор на първа инстанция от съда в Милано по  аферата “Кокаинови крале”.  След обжалване присъдата бе потвърдена. В България той има още три присъди, които трябва да изтърпи. Но засега от него няма и следа. 

Снимка: Блиц