Бившият полицай от 6-то РПУ в Пловдив Никола Ерелийски ще излежи присъдата си от 2 години за причиняване на смъртта на таксиметровия шофьор Радостин Николов, след като 7 години се укриваше от правосъдието. Това стана ясно, след като преди минути Апелативният съд в Пловдив с председател Христо Крачолов потвърди постановлението на Окръжния съд, в което се отхвърли искането на защитата Ерелийски да бъде пуснат на свобода. 

Съдия Крачолов мотивира решението си с обстоятелствата, че няма нарушаване на абсолютната и относителната давност на присъдата. Когато Ерелийски е бил задържан на 17 август в Англия по повод Европейска заповед за арест, давността не е била изтекла, а периодът от 17 август до 1 ноември /когато мъжът е въдворен в затвора в Пловдив/ ще бъде приспаднат от присъдата. Така фактически Апелативният съд подкрепи напълно аргументите на първоинстанционния с председател Елена Захова. 

Защитата на експолицая, представлявана от кантората на Екимджиев, начело с адвокат Катина Бончева отново опита да оспори прокурорската пледоария на Георги Пенев, който бе категоричен, че Ерелийски трябва да излежи присъдата си. Бончев се позова на куп европейски регламенти, конвенции и норми, които обаче съдията Крачолов счете за ирелевантни по казуса. 

Решението на Апелативният съд е окончателно и не подлежи на обжалване. Адвокатите на Ерелийски обаче посочиха, че ще обсъдят възможността да пуснат жалба в Европейски съд по правата на човека в Страсбург за нарушаване на чл. 5 от Конвенция за защита на правата на човека и основните свободи. 

Припомняме, че присъдата, която 7 години по-късно Ерелийски ще трябва да изтърпи е заради инцидент със смъртоносен резултат, разиграл се на 29 август 2011 година. Шофирайки пиян и със скорост 125 км/ч, полицаят блъска таксито на Радостин Николов, вследствие на което след 2 месеца коматозно състояние, Николов умира от тежките наранявания. В последствие Ерелийски е осъден, но в деня, в който Върховен касационен съд издава окончателната му присъда, той напуска страната. В продължение на 7 години се укрива в Англия, където го задържат август тази година. Арестът в чужбина е на база издадена през март от Окръжна прокуратура Европейска заповед за задържане.

Случаят на Ерелийски е безпрецедентен за българското правораздаване и решенията на магистратите по него създадоха първата практика по подобен казус.

Казусът Ерелийски - между закона и етикатаЩе се размине ли с наказанието си бившият полицай, пиян убил баща на две деца?