Заинтересованост, предубеденост, пристрастеност, поръчка. Така адвокат Тервел Раев определи обвинителния акт и целия процес, подсъдими, в който са пловдивският адвокат Владимир Елдъров, таксиметровия бос Радослав Керанов, Милко Доевски, Мартин Поптолев, Светлин Спасов, Петьо Пенев и Валери Бодуров. Днес бе последният ден от процеса, продължил цели две години и утре в 15 часа съставът на Окръжен съд с председател съдия Станислава Бозева ще произнесе присъдата си. Вчера пледираха прокурорът по делото Галина Андреева, която поиска по 10 години затвор за адвоката и таксиметровия бос, и защитниците на Владимир Елдъров - Йордан Давчев и Даниела Елдърова. 

Защитникът на Керанов заяви, че по време на досъдебното производство са допуснати серия нарушения, а изборът на наблюдаващия прокурор Галина Андреева изобщо не е бил „случаен”. Според адвокат Раев обвиняемите Поптолев, Спасов и Пенев са сключили сделка с прокуратурата. „Прокурорът им е обещал по-ниски присъди и изпълни обещанието си. 7 – години – това е бонусът то прокуратурата!” заяви той. Всъщност обаче Мартин Поптолев бе видимо съкрушен „бонуса”, и едва не се разплака, когато чу размерът на присъдата, която прокурорът поиска за престъпленията, в които е обвинен. 

Бяха отправени серия обвинения за манипулация и на другия съдебен процес за палежа на колата на таксиметровия шофьор Георги Ряпов, като адвокатът заяви, че прокурорът по делото – Никола Кърпаров си бил направил отвод и дори напуснал съдебния район, местейки се в Смолян.  Андреева го репликира, че прокурорът е спечелил конкурс и затова се е преместил там.

„Керанов няма никакъв мотив да поръчва когото и да било от пострадалите. Той не познава нито Владко Мерджанов, нито адвокат Деков, нито хората от Баня, нито тези от Марково. Каква е логиката да посяга на имуществото им?” попита Раев. Той определи палежа на къщата на Хачо Хованесян,/когото Керанов добре познава/, като пирошоу, организирано от Милко Доевски и самия Хованесян.

Евентуалните резултати от палежите на къщите в Баня и Марково бяха омаловажени, като според защитника не е имало никаква опасност за хората, които са спели вътре. Пожаро-техническата експертиза също бе определена като „четиво по пожарна безопасност”.

Раев заяви, че показанията на Мартин Поптолев, които са основна част от обвинението, не бива да се вземат под внимание, защото са изфабрикувани и лъжливи. Според него е абсурдно оправданието , че всичко е извършено от страх. „Мартин е бил 13 пъти шампион по бокс на страната. А твърди, че го е страх от някой, който може да събори с един удар и от един адвокат . Това не е сериозно. Значи той е най- страхливия шампион по бокс в държавата” коментира адвокатът. В края на пледоарията си заяви, че се надява присъдата по това дело да не бъде част от черната статистика на пловдивския съд. „Съдебната зала става кланица на човешки съдби, а тя трябва да е храм на правосъдието. Надявам се да проявите смелост и да оправдаете Радослав Керанов” провокира той съда.

Самият Керанов заяви, че е невинен, а проблемите му са започнали преди няколко години, когато е подал информация на ГД БОП и ДАНС за данъчни престъпления, извършени от неговия основен конкурент Мариян Киров. „В офисът ми през цялата 2013 година имаше СРС-та, телефонът ми се подслушваше с мое съгласие и затова няма как да съм поръчвал палежи и убийства” , бе категоричен таксиметровия бос. Той също така заяви, че един от пострадалите по делото Хачо Хованесян сега е управител на фирмата на Мариян Киров и затова има сериозна причина да го топи и да го вкара в затвора.

„Майката на Владимир Елдъров ме изкара отмъстителен и най-черния човек, но толкова време срещу мен няма нито една жалба от мой служител. Истината е , че ако някой иска да съсипе бизнеса на някой, най-лесно е да го натопи и да го вкара в затвора. Това се случи и с мен” заяви Керанов.

Адвокатите на останалите подсъдими пледираха за по- леки присъди, като определиха действата им като „лекомислени постъпки”.

Защитникът на Валери Бодуров – Весела Колева - заяви, че обвинителният акт е писан "на ангро" и срещу нейния клиент няма нито едно доказателство.

Във времето за реплика прокурорът заяви, че само от професионална етика, няма да се позове на Принципа на Питър. /Принципът всъщност гласи, че в една йерархия всеки се стреми да достигне нивото на  своята некомпетентност, и е формулиран от канадският  изследовател Лорънс Питър/.

След няколко размени реплики за предстоящия Хелуин и кой каква маска носи в залата, съдията даде последна дума на подсъдимите. Елдъров, Керанов и Бодуров поискаха да бъдат оправдани, като Бодуров заяви, че иска да замине при приятелката си в Милано. Поптолев, Спасов, Пенев и Доевски заявиха, че съжаляват за стореното и помолиха за по-леки наказания.

Решението на съда ще чуем утре.

Очаквайте информация за изхода на делото в Trafficnews.bg.

ОБВИНЕНИЯТА

Владимир Елдъров  и таксиметровият бос Радослав Керанов са обвинени , че са подбуждали Мартин Поптолев да умъртви друг пловдивски адвокат – Владимир Мерджанов.  Елдъров и Мерджанов  водят десетки дела за обезщетения на пострадали от катастрофи и мотивът за планираното престъпление вероятно е конкуренция.  

Срещу Елдъров  има още серия обвинения- за подбудителство към палежи на имущество в Баня, Зелениково, Марково и Пловдив. Пожарите са  причинили  значителни вреди.

Владимир Елдъров на 01.12.2014 г. в  Пловдив е подбудил Светлин Спасов и Мартин Поптолев да унищожат предно дясно стъкло на л.а. „Хюндай Соната”, собственост на Димитър Деков.

Радослав Керанов. на 23.10.2014г. в  Кричим, умишлено е склонил Милко Доевски да запали къщата на таксиметров шофьор - Хачо Гарабедян , като щетите са 900 лева, а цената на къщата е 25 000 лева.

Мартин Поптолев  и Светлин Спасов  в периода 10.10.2013 г. – 29.03.2014 г. в  Пловдив и Марково са разбили два автомобила.

Петьо Петров и Мартин Поптолев  на 22.10.2013 г. в  Баня, в съучастие, по поръчка на Елдъров и Керанов са запалили имущество на значителна стойност – къща с гараж, собственост на Тихомир Матев на стойност 89 100 лв. и автомобил БМВ, собственост на съпругата му Йорданка на стойност 15 875 лв., като общо стойността на увреденото имущество е 116 287 лв. и пожарът е представлявал опасност за живота на други лица и са причинени значителни вреди.

Мартин Поптолев, Петьо Пенев и Светлин Спасов на 06.12.2013 г. в гр. Пловдив при условията на продължавано престъпление, в съучастие, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот и чрез използване на техническо средство, са отнели товарен автомобил БМВ и чужди движими вещи, всичко на обща стойност 58 735 лв. .

Мартин Поптолев  и Светлин Спасов на 08.02.2014г., в Пловдив, в съучастие са отнели чужди движими вещи - сумата от 200 лева и ръчен часовник марка "Келвин Клайн" на стойност 290 лева или всичко на обща стойност 490 лева, от Илиас Т., , с намерението противозаконно да ги присвоят, като са употребили за това сила и грабежът е придружен с причиняването на средна телесна повреда.