Системата за видеонаблюдение ще бъде поставена в детска градина "Чучулига" в район "Централен", с което ще бъде даден старт на изпълнение на обсъдените мерки за затягане на сигурността в района и в частност тази в и около детските заведения. В началото на годината МВР и районното кметство обсъдиха различни идеи за повишаване на сигурността на гражданите в района.  

Още тогава стана ясно, че засилването на видеонаблюдението в детските заведения е сред основните прийоми, които ще бъдат използвани за справяне с нарушаването на реда и сигурността. Във връзка с извършените проверки в района са изготвени предписания за видеонаблюдение, контрол на достъп и осветление. 

Към момента всички ясли и училища в район „Централен“ са оборудвани с видеокамери, а през 2018 година предстои и всички детски градини да бъдат поставени под видеонаблюдение, съобщи за TrafficNews.bg районният кмет Георги Стаменов.

Камери ще бъдат поставени както във външните пространства, така и във вътрешните общи части на детските заведение. Междувременно по предложение на директорите на градините и родителите ще бъде решавано дали да бъдат поставяни камери и в отделните стаи на различните групи.

Ако родители на дадена група настояват в стаята да бъдат поставени камери, трябва да бъде получено 100% съгласие от всички тях, като то трябва да бъде заявено в писмен вид. Едва когато всички родители подадат декларации до директора на съответното детско заведение, в които посочват, че са съгласни децата им да бъдат записвани, в съответната стая на групата ще може да бъде поставяна камера.

"След като бъде изградено основното видеонаблюдение на външни площи и общи части - приемни помещения и др., след това много лесно може да се осъществи монтирането на още камери в стаите на самите групи по желание на родителите", коментира районният кмет.  

Записите от камерите ще се съхраняват при директорите на детските градини, като при нужда ще могат да бъдат предоставяни на родителите, които за заинтересована страна по даден случай, но не и на трети външни лица.

Сред първите детски заведения, които ще бъдат оборудвани с камери, е "Чучулига", а системата е дарена от фирма партньор на „Централен“. Всички останали детски заведение също ще получат системи за видеонаблюдение, финансирани от частни лица и фирми. 

„До края на пролетта ще намерим партньори и за другите детски градини в „Централен“. Сигурността на децата е приоритет за всички нас като родители и граждани.“, коментира Георги Стаменов.