Пловдив се нарежда в топ 10 на градовете с най-мръсен въздух в този момент. Това показва индексът за чистота на въздуха, публикуван в швейцарски сайт, който следи замърсяването на планетата в реално време. Индексът за замърсяване в Пловдив е 161. Когато индексът е между 150 и 200 означава, че всеки човек може да започне да изпитва неблагоприятни здравни ефекти, хората от чувствителните групи може да имат по-сериозни последици за здравето. Замърсяване като това в Пловдив има и в Перник. Сред градовете с мръсен най-отровен въздух са Бангладеш, Пекин, Делхи и Сан Франциско. 

За сравнение индексът за Бургас е 43, където кодът е зелен. В София индексът е 57 и кодът е жълт.

Сред градовете с най-чист въздух са Амстердам, Осака, Белград и Осло. 

Индексът за чистота на въздуха AQI (air quality index) е число, използвано за информиране на обществеността относно нивото на замърсяване на въздуха и за прогнозиране на очаквано ниво на замърсяване.

AQI се базира на измерване на праховите частици (PM2,5 и PM10), озона, азотния диоксид, серния диоксид и емисии на въглероден окис. Измерванията се засичат на всеки час – например стойността на индекса в 8 часа сутринта показва, че измерването е направено от 7 до 8 часа същата сутрин.

Стойностите на индекса нарастват при увеличени вредни емисии във въздуха – трафик в пикови часове, горски пожари или липса на въздушни течения.

Стойностите на индекса US AQI  показват 6 нива на състояние на замърсеност на въздуха, на всеки от които отговаря цветен код и информация на възможните последици за здравето. 

Пловдивска компания инвестира 10 млн. лева в камиони, които не замърсяват въздуха СНИМКИ+ВИДЕОPIMK пусна по пътищата Iveco NP400 на природен газ, които изпускат с 99% по-малко ФПЧ от дизеловите