Потенциално опасен светофар в Пловдив разтревожи шофьорите, вече притеснени от честите катастрофи по улиците на града. Става дума за сигналната светофарна уредба на булевард "Княгиня Мария Луиза" при кръстовището с улица "Петко Д. Петков". Читател на TrafficNews.bg ни писа, защото според него там е налице абсурдна ситуация, която може да доведе до нов инцидент.

"Проблемът е, че светофарът за колоездачи и този за коли светят по напълно противоположен начин", обяснява той. Тревогата му е, че може зелен светофар да се засече както за колоездачите по булеварда, така и за шофьорите по "Петко Д. Петков". "Представете си, ако стане инцидент между колоездач и кола. Кой ще е виновен, при положение, че и двамата са на зелено? И това не е единствената опасност, която може да предизвика една на пръв поглед малка грешка", пише нашият читател. 

Грешка обаче няма. Оказва се, че светофарът на кръстовището на "Мария Луиза" и "Петко Д. Петков" е уникален за цял Пловдив. Това е единственото място в града, където зеленото се разминава за шофьори и колоездачи, движещи се по булеварда, обясни за читателите на TrafficNews.bg Борислав Кръстев, директор на ОП "Организация и контрол на транспорта". Това е напълно умишлено и е направено след много внимателно обследване и съгласуване с КАТ.

Причината е, че само на това кръстовище велосипедист може не само да продължи направо, но и да предприеме ляв завой по "Петко Д. Петков". Именно заради това жълтата линия на велоалеята е прекъсната, а не е плътна. 

Поради тази цел кръстовището е уникално и с друго. Велосипедистите имат реверанс от 8 секунди, в който светофарът свети в зелено само за тях. През тези осем секунди шофьорите и по "Петко Д. Петков", и по "Мария Луиза" виждат червено. Целта е именно да се осигури безопасността на колоездачите и да се избегнат инциденти.