Концесията на Археологическия подлез ще бъде удължена до края на 2019 година, съобщи днес кметът Иван Тотев. "Ще предложим на Общински съвет договорът на Жорж Трак да бъде удължен до 2019 година. Тогава се надяваме вече да има яснота с кандитурата на Пловдив пред ЮНЕСКО. Но все пак концесията може да се продължи само за този период. След това подлезът трябва да бъде стопанисван от общината или общинска структура. Част от подлезното пространство е заложено в кандидатурата на Пловдив за ЮНЕСКО и затова предстои да вземем решение кой ще стопанисва подлеза" коментира кметът. 

Също така градоначалникът коментира, че когато подлезът премине под общинско управление, целият район ще трябва претърпи промени, тъй като сградите, които са построени на двата входа на подлеза по никакъв начин не кореспондират с мозайките и културното наследство, което се съхранява в съоръжението. "Най- вероятно ще бъдат съборени" прогнозира той. 

През пролетта възникна напрежение около културния център "Тракарт", след като бе обявено, че обекти на ЮНЕСКО не могат да бъдат в частни ръце. Тогава граждани - артисти, общественици и почитатели на изкуството, се обединиха в Гражданска инициатива, за да спасят културното средище. Те внесоха искане в Общинския съвет "Тракарт" да продължи да се управлява от екипа на Жорж Трак и да се запази функцията му на артистична сцена.