Уикендът ни зарадва с необичайно високи температури за края на октомври и много пловдивчани забравиха, че отдавна вече е есен. Времето обаче ни го напомни със старта на новата седмица, като днес нещата ще продължат да се влошават. Е, освен ако не изповядвате максимата „няма нищо по-хубаво от лошото време” от едноименния роман на Богомил Райнов.

Защото времето във вторник ще е подходящо само за стоене вътре и четене на книги. Синоптиците очакват дъждът да продължи през нощта и през целия ден. Това означава и че ще бъде мрачно и облачно, като едва в следобедните часове има някакъв шанс Слънцето да ни се усмихне за кратко.

Нещо повече - за утре е обявен и оранжев код за опасно време в Пловдив и областта. Очакват се значителни валежи до 35-50 литра/кв.м. в рамките на 24 часа. Локално са възможни количества и до 60 л/кв.м. Оранжев код за опасно време е в сила за всички области в централна и югоизточна България. На места се очаква и вятър. В останалите области кодът е жълт.

Тази дъждовна тенденция ще бъде придружена и с друга – продължаващия спад в температурите. В понеделник термометрите под тепетата може и да достигнаха 20 градуса, но във вторник това няма да се случи – максималната очаквана температура е едва 17 градуса, а минималната ще бъде 10.

Това е добра причина да извадите по-топлите си дрехи, защото тениските от отминалия уикенд няма да са ви от особена полза, а в сряда температурите ще се смъкнат с още няколко градуса надолу.