Удължаването на срока на договора за реконструкцията на големите градски булеварди в Пловдив няма да засегне „Руски”, „Коматевско шосе” и „Васил Априлов”. Тяхното изпълнение ще бъде в първоначално поставения срок, увери кметът на града Иван Тотев. Промяната в срока на сега действащия договор се налага заради отчуждителни процедури и съдебни дела, които общината води.

„В момента на кръговото кръстовище на булевард „6 септември” има имот заради който се водят дела, тъй като община Пловдив е собственик на земята, но не и сградата. През годините е била продадена сградата. Стартирахме процедура по отчуждаване, която беше обжалвана.  Преди месец излезе делото на първа инстанция, в което община Пловдив печели, но имаме обжалване пред ВАС, което най-вероятно ще бъде насрочено за пролетта на 2018 година”, коментира градоначалникът.

Втората причина за забавянето са 8-те имота, които също трябва да се отчуждят, на булевард „Северен.” От тях седем вече са отчуждени и остава само един.

„Поради това забавяне не можем да изпълним общия договор и да усвоим средствата в посочения срок. Това не касае други отсечки, а общия договор”, заяви Тотев.

Кметът също така помоли гражданите да не се подвеждат по информационните табели на булевардите, където срокът вече е удължен, тъй като те не се касаят за конкретния участък, а за изпълнението на целия договор.