Радиоктавният облак с рутений 106 е пропуснал Пловдив, Бургас и Хасково, съобщава Френския институт за ядрена безопасност по повод информацията, че вследствие на инцидент с ядрен обект в Русия към Европа се е понесъл облак с ниска радиоактивност. Според френската агенция, облакът е преминал над Северна и Западна България, а въздушните течения са разнесли радиацията предимно в Северна Европа. От агенцията разпространиха карта, на местата, върху които се е понесъл облакът и са категорични, че не може да става въпрос за инцидент в ядрена централа. Според учените мястото на инцидента е в южната част на планината Урал в Русия.

Няма превишение на нормите за радиоактивност в България, съобщиха от МОСВ. От пресцентъра на МОСВ обясняват, че в периода 29 септември – 4 октомври в аерозолните проби от стационарните мониторингови пунктове от Националната система за мониторинг на околната среда (НСМОС) на Министерството на околната среда и водите е измерена специфична активност на техногенния радионуклид рутений-106.

Данните от шестте пункта в Бухово, с. Яна, Бургас, Враца, Плевен и Монтана са били своевременно публикувани на страницата на Изпълнителната агенция по околната среда и водите (ИАОС) в раздел „Атмосферна радиоактивност“. Експертите са уточнили, че измерените стойности са значително по-ниски от допустимата средногодишна специфична активност за рутений – 106, която е 1900 mBq/m3 съгласно Наредбата за основните норми за радиационна защита.