Малка сова бе спасена в пловдивският район „Западен“. Беззащитната птица е предадена днес на екозащитната организация „Зелени Балкани“.

Совата е от вида чухал и е намерена в района на моста на Гребната база от екип на „Общинска охрана“, които са я предали в местното кметство, откъдето се свързали с екозащитната организация.

Предполага се, че совата е паднала от гнездото, в което е отглеждана. Тя ще бъде транспортирана до Спасителния център за диви животни в Стара Загора, където ще се извърши по-задълбочена оценка на състоянието й. Тъй като птицата е още малка, вероятно ще остане известно време в центъра, след което ще бъде пусната обратно в естествената си среда.

Преди три години отново имаше подобен случай в „Западен“. Тогава малка горска сова беше намерена от служители на ОП „Градини и паркове“ в парк „Ружа“ и със съдействието на районното кметство бе предадена на „Зелени Балкани“.

Чухалът е една от най-малките птици от семейството на совите. Обитава почти всички континенти, като се среща и в България. Характерно за него е, че е единствената сова, която наесен отлита на юг. Основна храна на чухалите са насекомите – най-често твърдокрили, гъсеници и нощни пеперуди.