Спасиха бебе с продупчено тънко черво в Пловдив

Детето е било недоносено

Пловдив 10.06.2019 08:40 4676 2
Спасиха бебе с продупчено тънко черво в Пловдив

Новородено с перфорация на тънкото черво, вследствие на която получило перитонит, беше спасено в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Бебето е докарано там спешно от друг областен град. Тъй като било недоносено, тежало е само 1, 070 г.

"Имаше опасност за живота му. Изведохме на предната коремна стена противоестествен временен анус, през който бебето да се изхожда, и успяхме да овладеем възпалителния процес", обясни доц. Евгени Мошеков от клиниката по детска хирургия пред 24 часа

Сложната операция е продължила час и половина. Момиченцето вече се чувства добре и е започнало да наддава. След месец временният анус ще бъде зашит и затворен и детето ще се развива занапред нормално. Тази седмица ще бъде прехвърлено в сектора за недоносени в УМБАЛ "Пловдив", където ще е в кувьоз.

Според доц. Мошеков въпросната спонтанна перфорация на тънкото черво е типично усложение при недоносените. Известно е като некротичен ентероколит на новороденото. Причините за него не са ясни.

В клиниката предстои да бъде извършена и друга рискова операция на бебе на 5 месеца с вродена малформация на дебелото черво, предизвикана от патологичен ген. Деформираният орган ще се премахне и неговата функция ще поеме тънкото черво. "За разлика от възрастните, децата по-добре се адаптират към живот без дебело черво", уточни доц. Мошеков.

Изпрати новина