Пловдив ще представя в Националния дворец на културата най-значимите си проекти в програмата на Европейска столица на културата 2019. Това става възможно след подписания Меморандум за сътрудничество между кмета и председател на Управителния съвет на „Пловдив 2019“ Иван Тотев и председателя на Борда на директорите на НДК в София Борислав Велков.

Това решение за партньорство възникна спонтанно, тъй като културата е нещо, което не може да бъде заключено само в рамките на един град. Разстоянието между Пловдив и София е нищожно, а инициативата Европейска столица на културата е  от изключително значение за цялата страна, не само за Пловдив, каза Борислав Велков. Той подчерта, че желанието на двете страни, подписали Меморандума, е партньорството да продължи извън рамките на 2019 г.

Националният дворец на културата се посещава от над 1 милион души годишно и ще изиграе важна роля в популяризирането на събитията, които ще се случват през 2019 г. Така по-широк кръг хора ще се запознаят с програмата на Европейска столица на културата, каза кметът Иван Тотев.

Първата стъпка в партньорството ще бъде изграждането на Информационен център във фоайето на Националния дворец на културата, който ще функционира през цялата година. Там ще бъдат промотирани събитията в Пловдив. В основните пространства на НДК ще бъде вдигната и арт инсталация, която ще привлича вниманието на посетителите и ще напомня, че Пловдив е Европейска столица на културата.

Първите събития, които Пловдив ще реализира в НДК, ще бъдат интерактивни литературни четения в изключително популярния сред четящата общност литературен клуб Перото.

Благодарение на партньорството си с Националния дворец на културата Европейска столица на културата ще стъпи и във Фестивалния и конгресен център във Варна. Той е под шапката на НДК и ще се превърне в сцена за изява на артистите участници в инициативата под тепетата. За начало там са предвидени интерактивни литературни четения подобно на тези в НДК.

Тепърва екипите на Националния дворец на културата и фондация „Пловдив 2019“ ще обсъждат какво може да се прави съвместно през 2019 г. , а възможностите са много, тъй като програмата ще съдържа повече от 300 основни събития и десетки по-малки, обяви Иван Тотев. Той допълни, че градът ни ще се промотира и извън България. Първото място е Солун, където ще бъде поставена арт инсталация като тази в НДК, която ще е свързана с нещо емблематично за Пловдив и чрез нея ще бъде рекламиран градът ни.