Край на опашките и чакането с часове в КАТ-Пловдив. Повече от месец благодарение на новата организация в сектора, регистрирането на една кола не отнема повече от 30 минути. Това установи репортер на TrafficNews.bg, който проследи на място процедурата по регистриране на една кола.

Срещнахме се с много собственици на нови превозни средства, които споделиха, че в момента процедурата от попълване на новите документи и до поставянето на номерата, им е отнело точно един час.

Подобна е ситуацията по гишетата за смяна на документите, пререгистрация и бракуване. Сред промените от тази година е непрекъснатата работа на гишетата/без почивка/  и откриване на ново, допълнително такова по услугата бракуване.

Каква всъщност е причината опаките пред КАТ да изчезнат? Служителите са разпределени във всяко звено в помощ на хората. Създаден е постоянен мониторинг и контрол от страна на органите на реда. Отворени са допълнителни гишета.

Още от входа на паркинга полицай посреща клиентите и ги разпределя в две колони. Едновременно по 8 коли минават за първичен преглед, докато новите собственици подават заявленията. Едно от улесненията са POS терминалите поставени на всяко гише.

Следва технически преглед.   До дни ще заработи и трети стенд, с което ще облекчи още повече работата в КАТ-Пловдив.

Въведена е и прозрачност при преминаването. Още с получаване на заявленията, хората получават и номера. Така вече няма пререждане и шуробаджанащина.

„Бях се приготвила психически, че ще чакам цял ден. Дори се облякох дебело, но се оказа, че точно за 30 минути преминах цялата процедура. Остава да си взема само новите номера. Ако преди една година ми бяха казали, че за толкова бързо ще мина, нямаше да повярвам. И друг път съм идвала за регистрация на нов автомобил и чаках два дни”, споделя млада пловдивчанка.

Наш репортер се срещна и с представител на лизингова фирма, който всеки ден е в администрацията. Георги Присанов се занимава с покупко-продажба на коли нов внос от дълги години.  

„От 15 години не се е случвало само за минути да успея да си свърша работа тук. До преди година за един ден не съм успявал да регистрирам автомобил. Сега само за час успявам да се сдобия с номера и документи. Смяната на документи пък става за 15 минути”, разказва търговецът пред наш репортер.

Според него нещата най-накрая са се задвижили в правилната посока. Присанов разказа, че поради мъчителната процедура, още преди Нова година, големите представители на коли са имали среща с началника на КАТ-Пловдив. Те са представили всички затруднения и проблеми с надеждата най-накрая да се вземат мерки.

Един от най-големите проблеми също е решен. Предлагащите „да ти пазя ред срещу 50 лева” също са изчезнали.

Най-честите сигнали до ръководството на КАТ-Пловдив са били условията пред сградата. Хората, чакащи с часове са били лишени от елементарни условия. Сега вече функционират нови тоалетни, всяко помещение е оборудвано с климатици, поставени са допълнителни табла и монитори, за да ориентира хората.

„Само за четвъртък са регистрирани 130 коли. Отделно повече от 150 души са преминали през гишетата за документи. Имаме постоянно наблюдение върху дейността. Поставени са камери на всички звена и ако има затруднение наш служител веднага оказва помощ. Създадени са условия и за удобство на хората”, съобщи пред репортер на TrafficNews.bg инспектор Ботьо Гергинов, говорител на КАТ-Пловдив.

Какво още споделиха от администрацията на сектор „Пътна полиция” и собствениците на нови коли, може да видите във ВИДЕОТО: