Сградата на Община Пловдив ще грейне в синьо на 5 май. Това ще се случи и в още 6 града в България, като в София ще бъде осветен НДК. Причината е Световният ден на пулмоналната хипертония, наричана още болестта на сините устни.

Кампанията ще се проведе още във Варна, Бургас, Русе,Стара Загора и Плевен.

Целта на кампанията „ДАРИ ДЪХ” е да привлече вниманието върху проблемите на хората, живеещи със заболяването пулмонална хипертония („невидимата болест” или „болестта на сините устни”), като същевременно покаже съпричастност към тях и близките им. С тази диагноза се живее трудно, а въздействието ѝ върху качеството на живот е значително. Затова е наложително пациентите да бъдат добре информирани относно ефектите на заболяването, простиращи се отвъд клинично дефинираните симптоми и оказващи въздействие върху практическия, емоционалния и финансов аспект на живот.

5 май е обявен за Световен ден на пулмоналната хипертония през 2012 г. В тазгодишната кампания ще се включат над 80 национални асоциации от цял свят. В международен план инициатори на отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония са Европейската асоциация по пулмонална хипертония, Американската и Латиноамериканската асоциации по пулмонална хипертония. В България за седма поредна година сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония” е част от световната кампания „Дари дъх“, посветена на това рядко, но коварно заболяване. #WorldPHDay  #WPHD2019