Седмокласници от ОУ “Райна Княгиня“ – Пловдив „осъдиха“ на 5 години лишаване от свобода мъж извършил грабеж на мобилен телефон

Председателят на Апелативен съд – Пловдив Магдалина Иванова посрещна в Съдебната палата учениците, които  взеха участие в инициативата Час на класа „ Съдът отблизо “.

В ролята на техен учител се превъплати апелативният съдия Христо Крачолов, който им разказа защо Темида е със завързани очи, какви дела се гледат в съда, как по цвета на папките мога да се ориентират какво дело се гледа, като в червени папки са наказателните дела, а в зелени – гражданските.

Учениците участваха в разпознаване на заподозрян в извършване на грабеж на телефон. Специалисти от БНТЛ на ОД МВР в Пловдив показаха на децата как се свалят дактилоскопични следи от вещи, станали обект на престъпление.

Служители от Областното звено „Съдебна охрана“ показаха оръжията, с които пазят подсъдимите при довеждането им от затвора в съда. Яница Стефанова демонстрира на учениците как се поставят белезници за крака и ръце на задържано лице, както и различни техники за сломяване на съпротивата на конвоирания.

Учениците облякоха тоги на съдии, прокурори и адвокати и „изиграха“ наказателен съдебен процес срещу обвинен в извършване на грабеж на мобилен телефон. След съвещание „съдиите“ осъдиха мъжа на 5 години лишаване от свобода.

Съдия Христо Крачолов показа на учениците автентични веществени доказателства от вече приключили дела – самоделни пушки, преработени в бойни газови пистолети, металдетектор, приспособления за обработка на марихуана, като същевременно обърна внимание на децата, че законът предвижда тежките наказания за притежание на наркотици.