Под тепетата ще се проведе национална студентска олимпиада по теоретична електротехника. Това е най-престижното състезание между техническите вузове в страната. Състезанието стартира днес от 8 часа в аулата на Техническия университет. В Пловдив за първото място ще спорят 7 отбора с по петима състезатели и 3 индивидуални участници. Отборите са от шест висши учебни заведения в България – 2 от Техническия университет в София, 1 от Техническия университет – филиал Пловдив, 1 от Техническия университет в Габрово, 1 от Русенския университет, 1 от Химикотехнологичния и металургичен университет – София и 1 от Минно-геоложкия университет в София.
 
Състезанието продължава 4 часа, като на старта на случаен принцип се тегли един от общо 6 варианта на задачи, подготвени от преподавателите по специалността „Електротехника" в шестте вуза. Всеки състезател се състезава сам за себе си, като класирането на отборите става след събиране на точките на всички състезатели. Всяка перфектно решена задача носи 10 точки или максималният принос на 1 състезател може да бъде 30 точки. Определят се и индивидуални победители.
 
Отборът на Техническия университет – филиал Пловдив има традиционно силни позиции в състезанието. За последните 12 години пловдивските студенти имат 3 първи, две втори и 3 трети места в националните олимпиади по теоретична електротехника. Според ръководителя на катедра „Електротехника" в пловдивския вуз доцент д-р Никола Георгиев основните конкуренти на пловдивчани за челните позиции ще бъдат двата софийски отбора на Техническия университет.
 
Той определя състезанието като много тежко, защото задачите са много по-сложни от тези, които студентите учат за изпити. Подготовката на пловдивския отбор обаче е много добра. Петимата състезатели се готвят повече от един месец под ръководството на гл. асистент д-р Василина Златанова. Тя е един много взискателен треньор, който вкара отбора в отлична кондиция за националната олимпиада, коментира ръководителят на катедра „Електротехника".
 
Петимата пловдивски състезатели са второкурсници от специалностите „Електротехника" и „Компютърни системи и технологии". Всички студенти, които заемат призови места в Националната олимпиада по приложна електротехника имат и още един стимул за върхови постижения. Победителите не само получават парични награди от спонсора EVN, но по традиция големи индустриални фирми им предлагат веднага трудов договор за базова мениджърска позиция.