Административен съд - Пловдив определи като "неоснователна"  жалбата на собствениците на клуб "Дестини" срещу заповедта на кмета  на района Костадин Димитров, според която конструкцията, обособена като зона за пушачи, трябва да бъде съборена. В началото на януари 8 заведения в ЖР "Тракия"  получиха заповеди да съборят навесите си, изградени върху общинска зема, които те са превърнали в заградени помещения, в които се пуши. Поставеният срок за изпълнение бе 14 дни, но всеки от собствениците обжалва кметското нареждане. 

Първото решение по казуса касае клуб "Дестини". Заведението се намира на кръговото кръстовище пред комплекс "Гербера" и няма нищо общо с понятията "навес" и "временна конструкция". 

"Има е изработена схема, която е била приета от ЕСУТ при район „Тракия“, но няма информация да е била одобрена от главния архитект на общината, каквото е изискването на закона или от главния архитект на района.  Издаденото разрешение е за ползване на част от общинския имот и това не е разрешение за поставяне на преместваем обект" е заключението на съда. 

Магистратите са преценили, че собствениците на клуба са изградили метална конструкция, обособена като зала за консумация, върху мястото където според разрешението на общината трябва да има само маси за открито сервиране и "леки преместваеми слънцезащитни устройства с подвижна отваряема конструкция като чадъри, сенници, чийто носещи елементи не са трайно закрепени към  имота". 

Решението на съда може да бъде обжалвано пред Върховен административен съд в 14- дневен срок или собственците трябва да изпълнят заповедтта на кмета и да го разрушат. 

Делата, които останалите седем заведения водят в съда, все още не са приключили. Факт е , че всеки от тези обекти е обособил място за пушене, което е в разрез със Закона за здравето, който забранява пушенето в закрити помещения. В някои от случаите в "пушалните" има повече места за клиенти, отколкото в основната част на заведенията. 

Заповеди за събаряне са изпратени на "Дестини", "Куцото магаре", "Мястото при Бат Жоре", Сръбския, "Аморе" и "Далия", "Шеф Хаус". Всеки от тези обекти е обособил място за пушене, което е в разрез със Закона за здравето, който забранява пушенето в закрити помещения.

В същото време собствениците на заведения в квартала настояват да бъде променена общинската наредба и в районите извън центъра да им бъде разрешено да изграждат закрити преместваеми обекти. От районната администрация смятат, че трябва да се търси компромисен вариант, така че да не се удря върху бизнеса. 

Преди....

и след