Тричленен състав на Върховния Административен съд отхвърли жалбата на Анка Ангелова от Антоново, с която бе блокирана обществената поръчка за построяването на нова галерия на Дружеството на пловдивските художници. Ромката от търговищкия град оспори разясненията по обществената поръчка чрез фирмата си „Ремс строй” в Комисията за защита на конкуренцията, но забрави да внесе такса в размер на 1700 лв. и така възражението й бе отхвърлено, пише PlovdivTime.bg.

Анка, за която разследване на в. „24 часа” установи, че си вади хляба като овчарка, не се отказа и оспори решението на КЗК във Върховния административен съд.

Мистериозната бизнесдама с 49 регистрирани на свое име фирми пуснала жалбата си до ВАС по електронна поща. Към нея обаче предприемчивата ромка не приложила вносна бележка за дължима държавна такса в размер на 170 лв. Магистратите изпратили на мейла на Анка официално съобщение, че в тридневен срок трябва да докаже, че е платила таксата си. 

На 11 януари срокът изтекъл и съдията от четвърти състав на ВАС Красимир Кънчев прекратил производството с уточнението, че определението подлежи на обжалване с частна жалба пред петчленен състав на Върховния административен съд в 7-дневен срок от връчването му. 

Овчарката от Антоново обаче е неоткриваема и сагата с новата галерия на Дружеството на пловдивските художници продължава. 

Анка взриви Пловдив, след като само за броени дни успя да блокира с жалбите си до КЗК два ключови проекта – първият бе обществената поръчка за построяването на нова галерия на ул. „Гладстон” 32 на стойност 3,5 млн.лв., а вторият  - за 20 млн. лева за благоустройството на квартала между бул. „Княгиня Мария-Луиза” и бул. „Марица-юг” със средства по оперативна програма „Региони в растеж”.

Както и в случая с галерията на Дружеството на пловдивските художници, Ангелова не внесла в КЗК таксата от 4500 лв. и Комисията е отхвърлила жалбата й. По познатия сценарий Анка се е обърнала към Върховния Административен съд.

В момента в Комисията за защита на конкуренцията оформят документацията, за да я предоставят на магистратите. Предстои да бъде образувано дело във ВАС. Анка отново ще трябва да внесе пари – 450 лв., за да бъде разгледана жалбата й.