Жители на квартал "Тракия" обжалваха в Административен съд промяната на Подробен устройствен план на терена, върху който е разположен комплекс "Гербера". Според регулацията от 2006 г. върху част от парцела трябваше да бъде построена детска градина. Миналата година обаче  инвеститорът Георги Чалъмов се опита да промени ПУП-а и на нейно място да построи три нови 8-етажни блока.  Това стана причина в квартала да избухнат масови протести, в които се включиха както живеещите в комплекс "Испански къщи", така и новодомците от "Гербера". С протестиращите се срещнаха омбудсмана Мая Манолова и зам. кмета Димитър Кацарски и предложението за промяна на ПУП-а бе изтеглено. 

При срещите с представители на местната администрация обитателите на комплекса настояха въпросния терен да не се застроява и да се превърне в зелена площ. Това желание очевидно е било разчетено от общината, като желание за промяна на ПУП-а на района и според решението на администрацията парцелът е разделен на две и от общата площ на парцела са извадени 2 декара, които вече са залесени. залесени.

 Според хората, които са обжалвали заповедта на кмета, разделянето на парцела ще доведе до грубо нарушение на устройствените показатели- плътност и интензивност на застрояването, озеленяване и др.Според сега действащия ПУП инвеститорът трябва да осигури 40% озеленяване. Но ако този терен бъде "отрязан" от общия парцел, това няма как де се случи.  Адвокат Албена Йотова, която е внесла жалбата, е описала още серия нарушения, като едно от тях е липсата на обшествено обсъждане.

Другите сериозни опасения на протестиращите са, че след като въпросния терен бъде отделен, в последствие общината пак може да го предостави за застрояване и някой да се възползва. Макар, че кметът Иван Тотев декларира, че в Тракия вече няма да се строят жилищни сгради  върху общински терени, пловдивчани се отнасят с известен скептицизъм.

"Това управление дава гаранции, но не знаем какво ще реши някой следващия кмет. В Кършияка в момента застрояват градинки. В крайна сметка преди десет години тук по проект трябваше да има двуетажни постройки, а сега срещу нас има Китайска стена от 12- етажни сгради” възмущават се хората от квартала.

Според хората, подписали протеста, Законът за устройство на териториите  дават достатъчно други възможности един имот, отреден за комплексно застрояване, да бъде озеленен, без да се налага парцелът да бъде разцепван.

Делото най вероятно ще бъде гледано наесен.

Седемте рилски езера се преместиха зад кметството в Тракия СНИМКИПета година институциите мълчат кога ще бъде асфалтирана улицата