Предстои обстойно обследване в кв. „Столипиново“ в Пловдив, чрез което да се установи реалния брой на жителите и на незаконно издигнатите постройки там. Това е заявил пред Фокус кметът на район "Източен' Николай Чунчуков. По думите му обследването трябва да започне до края на годината.

„За целта трябва да се направи геодезично заснемане на моментното състояние в квартала с броя на постройките, а след това заснемането да се извършва периодично. Години наред се питаме колко са незаконните постройки в кв. „Столипиново“. На всички е ясно, че за период повече от 25 години там са изникнали хиляди незаконни къщи и други подобни постройки", обяснява кметът.

"Голяма част от обитателите на квартала нямат адресна регистрация, тъй като законът не позволява такава за нерегламентирани постройки. Информацията от предстоящия обширен анализ е необходима за предприемането на последващи действия за разрешаването на проблема с незаконните къщи, а той е изключително сериозен. Според неофициални данни, в кв. „Столипиново“ в Пловдив живеят около 50 000 души“, коментира Николай Чунчуков.

Според районният кмет обследването в квартала ще продължи повече от година. „Никой не е водил статистика за незаконно строителство в квартал „Столипиново“. Никой не може да каже точния брой на тези нерегламентирани постройки. Тук на съвсем малка площ са концентрирани много незаконни къщи и наподобяващи им постройки, а не се касае за 20-30 къщи. През последните години се опитваме да сведем до минимум незаконното строителство. Всяка година се изготвят заповеди за премахване на около 30-40 постройки. Премахване новопостроени къщи или спираме строителството на такива. Но има много други, оставени в наследство от последните 20 и повече години“, обясни Николай Чунчуков.

По думите му към момента са изготвени около 50-60 заповеди за премахване на незаконни постройки в кв. „Столипиново“ в Пловдив, като една част от тях са за изоставени къщи. „Жителите, отговарящи на необходимите условия, подават документи за общинско жилище, комисията ги разглежда, дава становище и ако то е положително, съответно ги настанява. Тогава тези жители започват да заплащат всичко – ток, вода и наем. По този начин ние като администрация вече може да започнем процедура по премахване на незаконната им къща. Това е начинът да не се получават конфликти“, категоричен е Чунчуков.