Пловдивски прокурори гостуват в училищата в града като изнасят открити уроци за историята на българската конституция. Срещите с учениците се провеждат по образователната програма на Апелативна прокуратура-Пловдив – „Заедно в Час по етика и право",  която се осъществява съвместно с Регионалното управление на образованието за трета поредна година.

През 2019 г.  посещенията на магистратите от Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура-Пловдив са посветени на 140 години от приемането на Търновската конституция – първият български основен закон.

Прокурорите обясняват на учениците за основните права и задължения на гражданите, за съдебната власт, професията на прокурора и др. Целта на кампанията през учебната 2018/2019 г. е и чрез обучение и дискусия учениците да бъдат информирани за опасностите при употреба на наркотични вещества, последствията и наказанията при престъпленията, свързани с тях. Откритите уроци се провеждат в часовете на класния ръководител.  До момента по програмата на Апелативна прокуратура-Пловдив – „Заедно в Час по етика и право", която стартира през учебната 2016/2017 г., са обучени над 5 500 ученици от 5 до 12 клас от всички пловдивски училища.

В края на март 2019 г. в районните и окръжните прокуратури в зоната на Апелативна прокуратура-Пловдив стартират Дни на отворените врати, като тази година всички инициативи и прояви са посветени на Търновската конституция, приета преди 140 години – на 16 април 1879 г.,  от Учредителното събрание във Велико Търново.