Преместиха в болница в София оцелелия пилот от падналия военен хеликоптер на летище Крумово. Както съобщихме, при инцидента снощи загинаха командирът и помощник-пилотът. Алексей Каменов е в стабилно състояние, със счупен глезен. Сам е напуснал кабината на разбилия се вертолет и е вървял 100 метра.

Тази нощ той  беше откаран във Военномедицинска академия в София в стабилно състояние. Преди това неговите близки и колеги с часове чакаха на портала на пловдивската университетска болница някой да им даде информация за състоянието му.

Тази сутрин се прави втори оглед на мястото на инцидента. Заради инцидента всички полети по авиобазите у нас са спрени до второ нареждане.

„Вертолетът е паднал на Земята в рамките на около 3 секунди. Няма самовзривяване, няма запалване, но падането от височина 20 метра е довело до смъртта на двамата пилоти”,заяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

ИЗВЪНРЕДНО: Военен хеликоптер се разби край Крумово ВИДЕО

До изясняване на причините за катастрофата спират полетите от авиобаза Крумово. Военно-транспортният вертолет Ми-17 е изпълнява полет за аварийно-спасителна работа - височината за такъв полет е нормално да бъде такава, около 30 - 50 метра. Машината е 30-годишна и още 200 часа е можела да лети, преди да й се направи отново ремонт. Хеликоптерът е водел парада на "Гергьовден" и е собственост на авиобаза "Крумово". Катастрофиралият вертолет е с борден номер 417. През миналата година той е преминал ремонт в ТЕРЕМ "Летец" в София, има още 5 такива хеликоптери.

Двамата пилоти са опитни пилоти, единият е с над 600 летателни часа, другият - над 500. Капитан Пламен Пантелеев, който е 70-и набор, е от Бяла, Русенско, а капитан Стоян Неделчев е 73-и набор и е от Елхово.  

Двамата загинали пилоти са били опитни, с над 500 летателни часа! Оцелелият пилот е вървял сам 100 метра

Ген. Борислав Сертов - директор на Военна полиция, каза, че срокът за разследването е 30 дни. Няколко версии ще бъдат издигнати, рано е още да се дават изявления в тази насока.

Вижте част от извънредния брифинг във видеото на ТРАФИК ТВ: