През летния период в голяма част от детските градини и училищата на територията на община Пловдив се извършват ремонтни дейности. Ваканцията е времето, в което ръководствата на учебните и детските заведения организират осъществяването им, за да са готови за откриване на новата учебна година.

Подадената от училищата информация показва, че в 22 от всичките 52 общински училища към момента се извършват ремонтни дейности. Голяма част от тях са свързани със смяна на подовите настилки и боядисване на класните стаи, училищните коридори и физкултурните салони. Има училища, в които се ремонтират и хидроизолират покривите, ремонтират се санитарни възли, подменя се котел за отопление. В СУ „Черноризец Храбър“ се извършва авариен ремонт на канализация във физкултурен салон, за който са осигурени средства в размер на 31 000 лв. от комисията за разпределяне на резерва за нерегулярни разходи. На последното си заседание, комисията отпусна и сумата от 15 000 лв. за авариен ремонт на физкултурен салон на СУ "Цар Симеон Велики", с което общият размер на отпуснатите от началото на годината средства от резерва възлиза на 55 000 лв.

В 38 общински детски градини са планирани ремонти за лятната ваканция. Към момента в 16 от тях се извършват ремонтни дейности, свързани основно с освежаване на занимални, ремонт на санитарни възли и кухненски блокове. В част от детските заведения се подменя ВиК инсталацията, ремонтират се покриви, физкултурни салони и басейни. Част от ремонтите се извършват по график от ОП „Жилфонд“.

В община Пловдив за трета поредна година от бюджета се осигуряват средства по програмата „Проектиране и изграждане на нови детски площадки и/или ремонти и сертифициране на съществуващи детски площадки в общинските детски градини“. През 2015 година размерът на осигурените средства беше 45 000 лв., през 2016 година сумата беше увеличена на 150 000 лв., а през настоящата 2017 г. размерът на осигурените средства нарасна на 200 000 лв. С тези средства през 2017 година в 31 от детските градини ще бъдат реализирани 53 детски площадки, от които 8 нови в 6 детски градини, а в останалите 25 детски градини ще бъдат ремонтирани 45 съществуващи детски площадки.

По информация на директорите на детските градини и училища ремонтите дейности в по-голямата си част ще бъдат извършени в срок и няма да възпрепятстват стартирането на учебната година.