Пловдивчаните, които живеят в непосредствена близост до епицентъра на събитията в събота, ще могат спокойно да наблюдават спектакъла от терасите си, заяви директорът на пловдивската полиция ст. комисар Атанас Илков. Той обясни , че разпореждането хората да не затварят прозорците си и да не излизат по терасите си е стандартна мярка при такъв тип събития. Илков обясни, че колегите от  районното, които се занимават с организацията, в стремежа си да бъдат изрядни малко са се престарали. Всички съобщения по домовете на хората вече са премахнати. 

Драконовски мерки за сигурност на 12-и! Полицията забрани да се излиза на терасите на “Цар Борис III“Забраната важи от 17 часа до приключване на мероприятието

По осигуряването на обществения ред са ангажирани достатъчен брой служители на МВР, които ще следят за нормалното протичане на откриването на Европейската столица на културата. 

Ще бъдат направени контролно-пропускателни пунктове, откъдето ще се влиза към местата, отредени за зрителите. Те ще бъдат 23 и служители на МВР ще проверяват всички, които искат да бъдат публика на събитието. В тези екипи ще участват жандармерия, специалните сили и специализирани отряди за борба с тероризма. Съгласно закона служителите няма да допускат в района на събитието явно нетрезви хора, огнестрелни оръжия и други опасни за здравето и живота предмети, както и пиротехнически средства. В близост ще има и пожарни автомобили, които да се вклюват при нужда.

Изрично със заповед на кмета Иван Тотев се забранява използването на дронове преди, по време и след официалното откриване на 12 януари. От МВР обясниха, че нямат притеснителни данни за тероризъм, на всички възлови кръстовища ще има мобилни екипи, които същище следят за безопасността на присъстващите.

Охранителните мерки за откриването на Пловдив 2019 са респектиращи! ВИДЕО+СНИМКИВижте каква временна организация на движението се въвежда под тепетата и къде можете да паркирате

Зам. кметът по сигурността Златин Велев призова хората да дойдат поне един час по-рано , за да изберат добри места , от които да наблюдават шоуто, като припомни зоните , в които няма да се допуска паркиране. Хората, които живеят в зоната могат да бъдат спокойни, че ще стигат с автомобилет до домовете си. Като паркирането по ул. ИВан Вазов и Тримонциум ще бъде забранено само за външни лица. 

Единствената пешеходна зона, която ще се разшили е тази на "Цар Борис Трети", , като целият булевард от Сточна гара ще бъде затворен от 12 часа на обед. Тогава по улицата няма да бъдат допускани абсолютно никакви автомобили. В Капана също ще могат да влизат само живеещите в квартала. 

Ето и ограниченията на движението по часове:

На 12 януари, от 12 часа до края на съпътстващите откриващия спектакъл културни събития, се въвежда следната временна организация на движението:

-          Спира се преминаването на автомобили по цялото протежение на бул. „Цар Борис III Обединител”, от кръстовището с бул. „Христо Ботев” до кръстовището с бел. „Шести септември”;

-          - От Старинен Пловдив и квартал Капана автомобили ще излизат през ул. „Фредерик Жолио Кюри към бул. „Шести септември”;

-          Спира се движението на автомобили по ул. „Патриарх Евтимий”, източно и западно от бул. „Цар Борис III Обединител”;

-          Ограничава се достъпът към бул. „Цар Борис III Обединител” от ул. „Граф Игнатиев” и ул. „Цанко Дюстабанов”;

-          Няма да се допуска паркиране на автомобили по ул. „Иван Вазов” – от кръстовището с ул. Авксентий Велешки” до кръстовището с ул. „Цар Асен”; ул. „Цар Асен” до кръстовището с ул. „Цанко Дюстабанов”; ул. Д-р Г. М. Димитров” – от кръстовището с ул. „Цар Асен” до кръстовището с ул. Крали Марко”; ул. „Крали Марко”.