Макар и в сянката на голямата световна политика, малката източноевропейска страна Молдова е показателна за процесите, които протичат в целия регион. Бивша съветска република - съседка  както с членуващата в НАТО и ЕС Румъния, така и с обхванатата от конфликт Украйна, Молдова търси баланс на позициите си между Изтока и Запада, опитвайки се да преодолее  изоставането си и да ускори  европейската си перспектива.

Въпреки усилията на дясноцентристките правителства, които управляват  страната от 2009-а досега, включително и на сегашния кабинет на Павел Филип, поел премиерския пост през януари 2016-а, обществото все още  е разделено по отношение на това накъде да гледа страната - на Изток или на Запад.

Обяснението за това разделение може да бъде намерено и в историята на републиката. Тя стана самостоятелна държава през 1991-ва в резултат на разпадането на Съветския съюз. Обособяването й обаче не премина гладко - хората в най-източните  части на страната, разположени на левия бряг на река Днестър - до границата с Украйна, където живееше значително рускоезично малцинство, не приеха новата власт. Избухна конфликт, който продължи една година и отне живота на 700 души. Последваха преговори, в които бе договорено областта да получи административна автономия, но фактически тя функционира като самостоятелна политическа единица., пише banker.bg.

Макар и замразен, този конфликт има ключово значение за външнополитическите възможности пред страната. Молдова не би могла да постигне пълноправна интеграция с Европейския съюз и НАТО, докато не  разреши  проблема с присъствието на чуждестранни войски на територията си.

Напрежението в  Приднестровието разделя и политическите среди в Молдова. Показателна е и реакцията, след като на 22 юни Общото събрание на ООН прие резолюция, в която призовава Русия да изтегли войските си от спорната зона. Известният с проруските си симпатии молдовски президент Игор Додон осъди резолюцията, като обясни приемането й със заговор, организиран от правителството на страната и в частност от премиера - с цел да се развалят отношенията между страната му и Русия.

Въпреки трудностите обаче молдовското правителство не се отказва от европейската перспектива. През 2014-а бе подписано споразумение за асоцииране на Молдова към Европейския съюз, което влезе в сила през 2016-а. Икономиката на страната, която допреди години бе изцяло зависима от връзките си с Русия, се преориентира към европейския пазар, което се отрази положително на растежа й. През 2017-а той е възлизал на 4 на сто, а в интервю за молдовските медии от 18 септември премиерът Павел Филип съобщи, че за второто тримесечие на 2018-а той възлиза на рекордните 5.2%, като най-голям принос за него има външната търговия.

Съществен принос за икономическите успехи на страната имат и търговските й връзки с България. Това отбеляза и молдовският посланик у нас Щефан Горда на празнично събитие в София по случай 27 години от обявяването на независимостта на страната. Висшият дипломат отбеляза, че страната е започнала да намира правилните решения  и благодари на българската дипломация за подкрепата. Негово превъзходителство изтъкна, че голяма  роля  за икономическия напредък на Молдова са изиграли и отношенията й с Европейския съюз - около 70% от износа на страната е за ЕС, което е пример за успех.

Молдовско-българските отношения са динамични и ползотворни за двете страни. През последните години се състояха редица двустранни срещи на високо ниво -  визитата на вицепрезидента Илияна Йотова, визитата на външния министър Екатерина Захариева, работното посещение на вицепремиера Валери Симеонов, подписано е  и молдовско-българско споразумение за обмен на трудова миграция.

По този повод посланик Горда благодари на изключително активния почетен консул на Молдова в Пловдив инж. д-р Веселин Чипев, чиито основни инициативи са свързани с европейската перспектива пред Молдова и развитието на двустранните отношения. Именно в Града под тепетата оперира и Българо-молдовската търговска камара. Търговията между Молдова и България през 2017 г. е за над 163 млн. долара, което е исторически резултат. Неслучайно инж. д-р Чипев бе награден от министър-председателя на Молдова Павел Филип с Орден I степен на правителството на Молдова за приноса му в двустранните отношения.

Във връзка с активната му дейност за подобряване на българо-молдовските отношения инж. Чипев бе поканен от молдовския външен министър Тудор Уляновски на среща на 5 и 6 октомври, която ще се състои в Кишинев и е под егидата на министър-председателя Павел Филип. На нея ще бъдат обсъдени по-нататъшните възможности за разширяване на двустранните връзки в икономическата, търговската, културната и образователната сфери и присъединяването на Молдова към Евросъюза. В разговорите ще бъде обърнато особено внимание на механизмите за най-добро представяне на международната арена на възможностите за бизнес, които Молдова предлага - област, в която инж. Веселин Чипев притежава значителен опит.