Върховният касационен потвърди решение на Апелативен съд – Пловдив за наказание от 4 години лишаване от свобода и глоба от 50 000 лева за 51-годишен мъж, признат за виновен в контрабанда на цигари.

На 26.01.2016 г. той е заловен на ГКПП „Капитан Петко войвода“, община Свиленград, след като пренесъл през границата от Гърция в България, с неистински документи, близо 310 000 кутии цигари без акцизен бандерол. В товарителницата е записано, че с товарния автомобил „Ивеко“ с цистерна, се транспортира въглероден диоксид за Нефтохим – Димитровград, а на практика в цистерната са намерени скрити цигари на обща стойност 1 907 925 лева.

Хасковският окръжен съд  е разгледал делото при съкратено съдебно следствие, като подсъдимият е признал фактите от обвинителния акт. Обвиняемият е получил условна присъда от  3 години  с 5 години изпитателен срок и глоба от 25 000 лева.

В Пловдивския апелативен съд процесът е започнал след протест на прокуратурата, която е останала недоволна от условното наказание. Със свое решение апелативните магистратите са отменили условната присъда и са осъдили П. Х. на 6 години лишаване от свобода. Заради  приложената съкратена процедура наказанието е редуцирано с една трета и е определена присъда от 4 години лишаване от свобода, като глобата от 25 000 лв. е увеличена  на 50 000 лева.

Върховните магистрати оставят в сила решението на Апелативния съд, като потвърждават в мотивите си, че извършеното престъпление - контрабанда на цигари, е  в особено големи размери, а случаят е особено тежък.