Петима служители на МВР са след отличените в инициативата "Достойните българи". На церемония в Националния дворец на културата, бяха отличени 50 българи – свършили добри дела, помогнали на хора в беда, спасили човешки живот.  Наградениет полицейски служители са от РУ - Кърджали Костадин Симитчиев и Красимир Ангелов, полицаят от РУ – Кюстендил Румен Костадинов, полицаят от „Охранителна полиция“ към ОДМВР – Пловдив Стойчо Яковски и Димитър Димитров – началник на смяна в пожарната в Търговище.

Високото признание полицаите от Кърджали Костадин Симитчиев и Красимир Ангелов получиха за оказана помощ на семейство с бебе на 28 дни, останало без подслон  – купили им храна, настанили ги в хотел и им дали джобни да се приберат в родното си село. Полицай Румен Костадинов от Кюстендил помогна на 13 деца да излязат много бързо от училищен бус, след като водачът получи инфаркт зад волана, но овладя превозното средство да не се обърне. През ноември 2018 г. Стойчо Яковски, тогава пътен полицай, спаси от задушаване дете по време на демонстрация на Специализираните полицейски сили в Пловдив – светкавичната му намеса бе решаваща за живота на  момченцето, глътнало езика си. Всеотдайните усилия на пожарникаря от Търговище Димитър Димитров предотвратиха взрив - пътувайки за работа, той вижда камион, натоварен с 400 газови бутилки, обхванат след инцидент в пламъци и веднага се втурва да помага.

Отличените служители изразяват благодарност, че споделят честта да са сред толкова достойни хора и споделят, че всяка сторена добрина, дори и малка, винаги има смисъл, защото е стъпка към по-добра България.

Инициативат е  организирана от вестник “24 часа“ и Българската национална телевизия.

Припомняме, че  пловдивският полицай Стойчо Яковски бе удостоен и с наградата „Полицай на годината” Той беше награден от вътрешния министър Младен Маринов и главния прокурор Сотир Цацаров, по време на церемонията  “Полицай на годината 2018”.

Благодарение на високия си професионализъм и бърза реакция, той спаси 4-годишно дете в Пловдив. На демонстрация на МВР, малкият Павел си глътна езика и колабира. Полицаят от сектор "Пътна полиция" веднага оказа първа помощ на малчугана. След това Павел беше прегледан от пристигналия екип на Спешна помощ.