Учениците от III „А” клас на Основно училище „ Васил Левски”, с подкрепата на техните учители Надежда Илчева, Мария Сарафска и техните родители, решиха да дарят дрехи и лакомства на децата в неравностойно положение от дом „ Роза” в с.Зелениково по случай наближаващите великденски празници.

Родителите създават група във Фейсбук, която за броени часове събира над 30 члена.
Каузата им впечатлява хората, които помагат веднага. Буквално за 4 дни се събират нужните дрехи и лакомства,от които децата в дома имат нужда. 

Дом за деца лишени от родителска грижа „РОЗА” предоставя социална услуга постоянна грижа и седмична грижа за 35 деца от 3 до 7 години, за които липсват ресурси за отглеждане в семейна среда. В групите за постоянна грижа се осигуряват и места за спешно настаняване - за деца, настанени по реда на чл. 33 от Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето, и за деца, на които е предоставена мярка "полицейска закрила". 

Децата се отглеждат и възпитават в три групи, разделени по възрастов признак и в среда, максимално близка до семейната.
Инициативата на пловдивските ученици и техните учители съвпадна и с рождените дни на три от децата в дома. Бяха купени подаръци, три торти, пити и други лакомства за празника на рождениците. Пловдивските ученици им подариха и ръчно изработени великденски картички, а децата от дома ги посрещнаха облечени като лазарки.

Надежда Илчева – класен ръководител на учениците от от III „А” клас на Основно училище „ Васил Левски”: "Това добро, което се прави ,има отражение и върху тях като емоция, като усещане, като чувство. Ние, в училище, се стремим да ги научим да бъдат добри хора, да бъдат толерантни към останалите. И се радвам, че в момента не говорим за агресия в училище, а говорим за нещо положително, което показва грижата на цял клас към други."

Следата, която възпитаниците на училището оставят след себе си, е добър пример за техните връстници, убедена е Гергана Витева,директор на ОУ „Васил Левски”. Учениците от III „А” клас се надяват каузата, която те осъществиха, да бъде продължена и от други ученици.