Пловдивският художник Петър Чучулигов е авторът на специалната пощенска марка по случай апостолическото посещение на папа Франциск.  Филателното съкровище на тема „Посещение на папа Франциск в България” бе валидирано вчера в София в присъствието на изпълнителния директор на „Български пощи” Деян Дънешки, председателя на Епископската конференция на Католическата църква в България монсеньор Христо Пройков, зам.-кмета на София Тодор Чобанов и автора на марката Петър Чучулигов, пише PlovdivTime.bg.

Освен марката, която е в тираж от 16 500 броя, е изработен и специален пощенски печат, който ще бъде предоставен аз ползване в Пощенска станция 1000 в столицата за три работни дни за колекционерите.

Изданието е отпечатано в блок-листа, състояща се от три марки с една винетка. Цената на марката е 2 лв.

Направих три проекта. Другите два бяха изпълнени с акварел и с цветни моливи. Избран бе вариантът с черен молив, каза Петър Чучулигов.

Това не е първият проект за марка, който талантливият пловдивчанин създава.  Негова е и марката за 125 г. Пловдивско филателно дружество.

Чучулигов е роден в Пловдив. Завършва "Средно специално училище за приложни изкуства" в  Смолян в класа на Иван Пеев , а после и специалност „Плакат и визуална комуникация” на Национална художествена академия в курса на проф. Тасев и проф. Георги Янков.

След завършването на магистърска степен започва работа в рекламна агенция. По-голямата част от работата през последните 8 години преминава в създаването на дизайн на плакати, книги, пощенски картички, илюстрации, фанзини. От друга страна, по време на работата си в рекламни агенции Петър Чучулигов изгражда цялостни визии за кампании на големи международни компании. Работил е като индустриален дизайнер в един от водещите производители на велосипеди в Източна Европа.

41-годишният художник е автор на различни дизайни  -  на Пощенски плик с печат, по поръчка на Български пощи "100 години пощенска станция с. Гложене",  на Пощенска карта с печат по поръчка на БАН "100 години от рождението на акад. Ангел Балевски", на Пощенска карта с печат по поръчка на "Захарни заводи", Горна Оряховица.  Има самостоятелни и участия в множество общи изложби, триеналита, конкурси за живопис, екслибрис у нас и в чужбина. В продължение на няколко години Чучулигов организира Художествен пленер в Кричим.

Петър Чучулигов е преподавател в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив.