Уникални предизвикателства очакват днес пловдивчани в Тютюневия град. Ентусиастите ще се впуснат в търсене на скрити съкровища, лов на призраци и изпълнение на задачи по трасе с GPS координати. Това е част от първите от поредицата безплатни градски игри. 

Уикендът под мотото „Тютюневия град. Генезис!“ ще провокира гражданите и гостите на Пловдив да се включат в събитие, което ще ги насочи към нестандартно мислене за Тютюневия град – един от ключовите проекти в програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата“. Подобна инициатива цели пространствата около тютюневите складове да бъдат разпознати като нови места за общуване, забавление и култура. Градските игри предоставят възможност за участие както на индивидуални играчи, така и на семейства, деца и организирани групи. Събирателен пункт за старт на игрите и в двата дни е ул. „Екзарх Йосиф“ в Тютюневия град (до входа на клуб Тотал Спорт). На място доброволци на фондацията ще упътват играчите към техните мисии и задачи.

Игрите стартират в събота от 14:00 часа. Първата е „Да създадем град“, в която малки и големи могат да се впуснат в търсене на скрити съкровища. Играчите с помощта на карта ще търсят скрити съкровища (кодове) по улиците „Екзарх Йосиф“ и „Д-р Г. М. Димитров“. Кодовете ще им дадат възможност да съберат кредити за „закупуване“ на земя и сгради, за да пресъздадат своите идеи за нови къщи, паркове и улици в Тютюневия град. Условията на играта предвиждат и поредици от предизвикателства, които ще променят решенията в движение.

Вечерта от 20:00 часа забавленията продължават за търсачите на призрачни усещания, които ще се впуснат, с радиостанция и слушалки, в издирването на светлини, сенки и страшни мелодии. Участниците могат да ползват и смартфоните, и mp3 плейърите си, които ще бъдат настроени на честотите на играта. Играта е динамична и подходяща за семейства с деца над 12 г., индивидуални играчи или отбори и ще се завърти 5 пъти в 20:00, 20:30, 21:00, 21:30 и 22:00 ч.

Вторият ден на уикенда започва от 11:00 часа с отборната игра „Инкогнито“, в която всеки екип получава от старта на ул. „Екзарх Йосиф“ плик с насоки, задачи и GPS координати. Предизвикателствата на тайните мисии ще отвеждат играчите на всеки 30 минути на следваща локация, където ще получават нови инструкции и задачи. Влизайки в „Инкогнито“, ви очакват разговори с непознати, спонтанни танци на улицата и много снимки. Играта е с продължителност 2 часа и половина


Модерният начин за осмисляне на градските пространства чрез метода на градските игри ще представят на Среща-дискусия, по покана на фондация „Пловдив 2019“, европейски дизайнери на градски игри от Австрия, Италия, Германия, Полша и Англия. Събитието ще се състои след приключване на игрите на 12.11.2017 г. /неделя/ от 15:00 до 18:00 ч. в Конферентна зала на Народна библиотека „Иван Вазов“ /вход от ул. Иван Вазов/.

Уикендът за градски игри „Тютюневия град. Генезис!“ е второто събитие по проекта Тютюневия град, което се осъществява в продължение на партньорството между Пловдив и Матера като Европейски столици на културата, след гостуването на италианския археолог и културен мениджър Емануеле Курти в семинар, посветен на  индустриалната археология.

Участието във всички събитията на „Тютюневия град. Генезис!“ е безплатно! Игрите ще се състоят в Тютюневия град, днес и утре и са организирани от Фондация „Пловдив 2019“.