Пловдивчани ще могат да посетят днес центъра за управление на трафика под тепетата днес от 9 до 16 часа. Инициативата е във връзка с Европейската седмица на мобилността.

По време на деня на отворените врати желаещите граждани могат да се запознаят с работата на Центъра, който се намира в сградата на бившия хотел на Ванко 1 на булевард „ 6 септември" № 274.

Припомняме, че центърът за управление на трафика струваше около 7 милиона лева и е част от транспортния проект. Системата включва контролери с модерна технология, трафик детектори на стратегически места, светофарни дисплеи и устройства, система за предоставяне на приоритет на автобусите от масовия градски транспорт, видеонаблюдение на определени локации, под-системи и оборудване.

Освен това има огромната видеостена, която следи автомобилното движение на най-натоварените кръстовища в града.

Поставени са контролери на светофарите на близо 50 кръстовища.

На 15 локации, експонирани на друга голяма видеостена, засега са инсталирани обзорни видеокамери с възможност за пълен 360 градуса оборот на завъртане. При необходимост може да се премине и към ръчно управление на светофарните уредби от дежурните оператори в Центъра, които в реално време виждат какво се случва във всеки един момент на дадено кръстовище и да вземат решение за подобряване на конкретната ситуация.