Днес в Пловдив ще се отбележат 76 години от спасяването на пловдивските евреи. Поклонението ще се състои в 10.30 часа в Дондуковата градина.  Тази година в него ще участват и много ученици от Пловдив и региона, които работят по международни проекти за етническа толерантност,  съобщи председателят на организацията инж. Светлозар Калев. Поканени са представители на държавната и местна власт, академичната общност и културните институции. На този ден, с благодарност поднасят цветя и много потомци на участници и свидетели на събитията от 1943 година, когато пловдивчани, начело с митрополит Кирил, спасяват от хитлеристките лагери на смъртта над 6000 свои съграждани евреи. До Паметника на благодарността бе засадена и първата етно градина на толерантността в Пловдив, по идея на младежката организация на „Шалом“ и Фондация "Заедно".

По традиция, след церемонията, възпоменанието ще продължи с поклонение в Бачковския манастир. Представителите на еврейската общност ще поднесат цветя на гробовете на патриарх Кирил и екзарх Стефан, където ще бъде прочетена и специална възпоменателна  молитва. Те ще бъдат посрещнати от игумена на манастира архимандрит Самуил.

10 март е обявен за ден на Холокоста и на пострадалите от престъпленията срещу човечеството с правителствено решение от 13 февруари 2003 г. На тази дата през 1943 година е предотвратено депортирането на стотици евреи от България към концлагерите. Основна роля изиграват пловдивският митрополит Кирил (по-късно български патриарх) и софийският екзарх Стефан, заместник-председателят на 25-тото Народно събрание Димитър Пешев, както и много представители на пловдивската общественост.