Червените пешеходни пътеки са по-ефективни, защото се виждат отдалеч. Добре е да бъдат запазени. В Пловдив има 10-ина, но сме склонни да направим още. Това обяви зам.-кметът по транспорта Златин Велев. Той е един от феновете на цветните зебри, защото смята, че привличат вниманието на шофьорите и те намаляват скоростта.

В града на тепетата има над 300 пешеходни пътеки, повечето от тях са бели.

"На този етап правим само от тях. Ще има и такива с термопластик, които се смятат за по-издръжливи", допълва Велев. По думите му общината е заделила т.г. 160 000 лева за освежаване на хоризонталната маркировка.

Към "Чистота" е създадено звено, което трябва да поеме зебрите в по-малките улици, а за големите се прави обществена поръчка.Зам.-кметът по транспорт е категоричен, че повдигнатите пешеходни пътеки принуждават водачите да отбиват скоростта, предава 24 часа

Според специалисти от КАТ обаче точно те не са ефективни. Единствено при дъждовно време пазели минувачите да не се намокрят краката в локвите. За да има резултат трябвало изкуствените неравности да са на определено отстояние от зебрите, за да принудят шофьорите да намалят. От общината отговориха, че всички пешеходни пътеки са съгласувани с КАТ.