Заболеваемостта в Пловдив продължава да расте експоненциално, а въпросът за грипната ваканция все по-натрапчиво намира своята логика в притеснителната обстановка в града.

Все още няма официални данни за обявяване на грипна епидемия, която да затвори училищата, но към момента се събират данни за отсъстващите от клас в началото на новата седмица. В момента тече и заседание, на което вероятно основна тема за дебат е ваканцията на учениците в областта.

От РЗИ обясниха за TrafficNews.bg, че за сега не се знае какво ще бъде съвместното решение на здравните власти и община Пловдив, но междувременно запитванията от ученици, родители и учители дали учебния процес ще бъде преустановен, продължават да ни заливат лавинообразно. 

Пловдивчани обаче са категорични: "Трябва да бъде обявена грипна ваканция", показват междинните резултати от анкетата на TrafficNews.bg. В допитването ни, стартирало преди по-малко от 24 часа, вече се включиха над 750 души. Малко под 60% от тях подкрепят разпускането на децата от детските заведение и училищата. 

Междувременно малко над 17% считат, че ако наистина има опасност от пик на епидемията, е най-добре децата да бъдат оставени вкъщи. Една четвърт обаче подходиха скептично, че дори да бъде обявена грипна, чиято цел е да ограничи контактите между младежите, тя няма да даде ефект, тъй като младите пловдивчани само това и чакат, за да се втурнат по кафенета и молове. На база на това тези граждани отсякоха, че мярката е излишна. 

До края на деня се очаква да излезе и официално становище на РЗИ-Пловдив и Община Пловдив, а до тогава очакваме да се включите в нашата анкета, разположена на основната страница на TrafficNews.bg и да отговорите на въпроса: Считате ли, че трябва да се обяви грипна ваканция в Пловдив?

Ето и част от коментарите на пловдивчани: