Как изглежда Пловдив през погледа на чужденците?  Дали хората, пристигнали да учат и работят в  града на седемте тепета, виждат места, които отдавна не правят впечатление на кореняците пловдивчани? Харесват ли града, хората, културата, храната ни? Дали стереотипите, които ние сме изработили за самите нас, се възприемат от другите като типично български? Дали представите ни за града и за нас самите се припокрива с онова, което те мислят за нас? Нашият поглед ли е по-реален или другият, склонни ли сме да се самоидеализираме, или се подценяваме? С тези и други въпроси TrafficNews.bg се объръща към млади хора от различни националности, които пристигат, живеят, работят или учат в града за рубриката си "Пловдив отвън". 

Как изглежда Пловдив в очите на една японка? Йоко Ямагучи е официален гост на кукления фестивал „Двама са малко, трима са много” като представител на токийския куклен театър  „Пук”.  

„За първи път съм в България. Преди 15 години минах  с влак през страната, но не я познавам. Сега съм тук за фестивала. Впечатлена съм от Пловдив. Той е толкова зелен и спокоен град. Хората изглеждат много щастливи и спокойни. Усмихват се и помагат. Любимите ми места са  Римския стадион и кафето над Античния театър. Мога да стоя с часове там” разказа Йоко за TrafficNews.bg.

Тя се надява догодина да дойде отново за представлението на японския традиционен куклен театър Бунраку . Един от най- големите майстори на Бунраку - Арата ще гостува в Пловдив през 2019 година с представлението , което коопродукция със софийския куклен театър и Катя Попова от Пловдивския куклен театър. Представлението е „История за чайка и банда котараци”.

Самата Йоко преподава преподава философия  и естетика в Университета по изкуствата на Токио. Прави изследване върху появата на съвременния куклен театър в Япония. Театърът Пук , който тя представя, е първият модерен куклен театър в Япония.

„Нивото на пловдивския фестивал е много високо. В Япония няма училище, университет, в който да се изучава това кукловодство. В Европа е различно. Актьорите от Източна Европа са много забавни, имат чудесен хумор.  Представленията са невероятни”  казва японската гостенка.