Само добрите воини са достойна украса на майка България, само бдителните воини са като блестящ ореол на новата ни история и само жертвените воини са безсмъртни във всички времена! С тези думи се обърна към военослужещите от 68-ма бригада "Специални сили" епископ Арсений, който отслужи тържевен молебен пред параклис "Свети Йоан Рилски".

Всички паднаха на колене и замълчаха за минута в памет на загиналите си другари. Политици, общественици и близки на загиналите парашутисти положиха венци пред паметната плоча с имената на подполковник Иван Трифонов, капитан Тодор Киряков, старши лейтенант Николай Саръев,  офицерски кандидати Антон Петров, Валентин Донев и Преслав Стоянов. Четири от жертвите си 68-ма бригада дава по време на мисии в Ирак. Саръев и Петров умират от раните си след атентата срещу българската база в Кербала през 2003 година. Две години по-късно Стоянов и Донев стават жертви на автомобна катастрофа по време на пустинна буря. Паметната плоча и параклисът в пловдивското поделение са издигнати именно в памет на загиналите ни войници, пише PlovdivNow.bg.

Военослужещите продължават да жънат успехи по време на междунардни мисии. Няколко от тях се завърнаха от задгранична операция на НАТО само преди дни, а днес бяха отличени за високия си професионализъм и постигнати високи постижения при изпълнение на задълженията си в сложна обстановка.

"Момчетата заслужават това признание! За пореден път те изпълниха с чест и достойнство  своите задачи. Най-важното е че се завърнаха живи и здрави и вече са в нашия строй и със своите семейства. Благодаря ви за това, което направихте, желая ви успех в по-нататъшната служба към родината", обърна се към наградените парашутисти бригаден генерал Явор Матеев.

Тъжрествен строй и марш под звуците на духов оркестър бе част от програмата на празника. По-рано днес спецчастите отвориха вратите на поделението за граждани, за да покажат екипировката и въоръжението си. Стотици ученици от цял Пловдив слушаха с интерес беседата им и се възползваха от възможността да се снимат с оръжия и военна техника.

Припомняме, че честванията са по повод утрешния Ден на българския военен парашутист. 18 октомври е годишнина от бойното кръщене и героичния подвиг на Парашутната дружина при битката край Стражин.

Снимки от автора