Общината търси ново пространство, където да настани собствениците на сергии със художествени сувенири, които преди десетина дни се настаниха върху Седмия хълм. На празника на града, 6- ти септември, площадът бе окупиран от търговци на картини и икони. Те се преместиха от Пощата в пространството зад Джамията, след като започна големия ремонт на площад "Централен". 

Търговците на картини и икони върху словата на Вазов и Славейков на Седмия хълм СНИМКИТам ли им е мястото?

Проблемът обаче е, че Седмия хълм е авторско произведение на изкуството. Той бе реализиран преди 7 години  от художника Атанас Хранов и писателя Александър Секулов. Тепето е изградено от каменни павета, образуващи концентрични кръгове. В геометрични симетрия около тях са изписани имената на видни български автори, творили в Пловдив, както и цитати от емблематични техни произведения. Сред надписите има строфи на Иван Вазов, на Петко и Пенчо Славейков, Николай Лилиев, Димчо Дебелянов и др. 

Пловдивският художник Атанас Хранов, който беше идеолог и деятел на "хълма", счита че мястото на търговците изобщо не е там и поставянето на "сергиите" върху надписите е възмутително, тъй като противостои на идеята за открито и съкровено пространство на духовността и паметта. 

Другият участник в проекта,  писателят и драматург Александър Секулов определи нашествието на сергиите като "неприятен административен пропуск". "Не може върху едно авторско произведение на изкуството, да бъдат разполагани търговски площи със съмнителен вид и още по-съмнително съдържание. Седмия хълм е почит към българските писатели, работили в Пловдив и голямо недоглеждане е върху него да се поставят сергии. Неприятен знак" , заключи Секулов. 

В общината има и постъпил сигнал. "Търсим варианти, за да преместим художниците на друго място. Надявам се следващата седмица да имаме решение" заяви за TrafficNews.bg зам. кметът Розалин Петков.