Пловдив е сред лидерите по тежки катастрофи и жертви на пътя в България. Това обяви началникът на отдел „Пътна полиция“ Росен Рапчев на семинар по пътна безопасност. До момента 480 души са изгубили живота си в 5374 тежки катастрофи, допълни той. По думите му има ефект със засилен контрол, но той не е достатъчен. Рапчев посочи, че само за вчера, 16 октомври са регистрирани 26 катастрофи, при които няма загинали. Най-сериозен е проблемът в Пловдив, Враца, Хасково и СДВР. С най-добри показатели са Ловеч, Пазарджик и Плевен.

Най-много тежки катастрофи има на територията на област Пловдив, София, Варна, а най-малко са в Перник, Ямбол и Търговище. Най-големият брой при загиналите има в Пловдив, София област, СДВР и Варна. Най-малко са в Смолян, Кюстендил, Габрово, Кърджали, Видин, Перник и Разград.

Според представените от Рапчев данни основните причини за катастрофите са неправилните маневри, несъобразената и превишена скорост, отнемането на предимство, навлизането в лента за насрещно движение и неправилното изпреварване. За първите девет месеца катастрофите между коли са били 1839 катастрофи със 75 загинали и 2839 ранени. Самокатастрофиралите са 1241, като 143 са загинали. За същия период трагично е положението със загиналите пешеходци, като техният брой е 83.

Рапчев отбеляза, че отговорността е не само на водачите, а и на пешеходците, които пресичат на неправилни места. Според него най-лошото е, че възрастните показват на децата как не трябва да се пресича. "Личният пример е най-важен за подрастващото поколение", допълни комисарят, цитиран от news.bg. По думите му децата водачи на велосипеди не знаят как да спазват правилата за движение и как да се пазят.

Според статистиката от началото на годината до края на септември в страната са настъпили 5058 катастрофи , което е с 43 по-малко в сравнение със същия период миналата година. Загиналите са били 458, което е с 22 по-малко за 2017 г. Ранените били 465 души, с 10 по-малко за същия период миналата година.