Обещаните от районната администрация 3 нови барбекюта в пловдивския парк "Лаута" вече са факт. С това се похвали кметът на район "Тракия" Костадин Димитров в личния си профил във фейсбук. С новите придобивки скарите в парка стават общо шест, след като само преди седмица нямаше нито една - следствие от вандалския акт, при който доскорошните 3 барбекюта бяха разбити с чук от неизвестни извършители.

В съобщението си Димитров благодари на предприемачите Иван Вичков и Петко Глухарски за направеното дарение. Припомняме, че след вандалския акт неколцина пловдивчани и общественици предложиха помощ за възстановяване на барбекютата, които се ползват свободно от посетителите на парка. На новите придобивки се е насладила и футболната легенда Христо Бонев, който се е разходил из парка и дори се е снимал с районния кмет пред барбекютата.

Трите стари обществени барбекюта в Лаута бяха унищожени с чук в нощта на 8 срещу 9 октомври. Вандалският акт беше придружен с надписи със спрей с послания от рода на "Месото е жестокост", "Месото носи болка", "Месото е страдание". Това накара много хора да решат, че разрушаването на барбекютата е дело на вегани, тъй като подобни надписи са част от някои от техните акции. Все още не е ясно дали извършителят е веган или не, тъй като продължава разследването по случая.

Дни след акцията разбитите барбекюта бяха възстановени, а от днес са и двойно повече.