Вандалските прояви в Пловдив зачестиха през последните месеци и това нямаше как да не предизвика реакция. Камерите из града са един от начините, с които Общината и полицията ще се опитат да противодействат на чупенето, блъскането, трошенето, пиянските изцепки и всяка друга противообществена проява.

Двама дежурни оператори от Общинска охрана наблюдават в реално време картината от всички 150 камери, които са разположени на ключови места из града. Наблюдението е денонощно, а в случай, че забележат нередност, дежурните имат топла връзка с Второ и Четвърто районни управления.

Всички камери вече са обединени в обща система, като наблюдението се извършва на 15 големи екрана в обновената зала за видеонаблюдение. Системата има възможност да поддържа общо 400 камери. Целта на Общината е този брой да бъде достигнат до 2019 г., когато се очакват около 2 милиона посетители в Пловдив, за да може да бъде осигурена сигурността на жителите и гостите на града.

Две камери ще бъдат сложени и в Коматево, където в последно време също са зачестили вандалските прояви. Това ще се направи по настояване на самите жители на квартала.

Освен видеонаблюдението, сигнали се получават и на телефонната линия на Общинска охрана. Новото е, че тя вече предупреждава всеки обадил се, че разговорът може да бъде записан. Така се цели да се предотвратят паразитните обаждания.

„Видеонаблюдението е нещо, което много допринася, чисто превантивно срещу лицата, които имат навика да извършват противообществени прояви”, заяви шефът на ОД на МВР-Пловдив гл. комисар Атанас Илков. Освен това камерите ще помогнат да се документират нарушенията и записите да се използват впоследствие като доказателство срещу нарушителите.

Вижте във ВИДЕОТО какво още казаха за камерите кметът Иван Тотев и шефът на полицията: