Няколко бутилки с домашен алкохол и 50 кутии цигари без бандерол се превърнаха в сериозно главоболие за собствениците на кафе-аперитив "Крокодила" в Пловдив. Заведението, намиращо се на булевард "6 септември", беше затворено за цяла половин година заради безакцизните стоки. Собствениците пък отнесоха солидна глоба.

Драмата на кафе-аперитива започнала на 1 юли 2016 г. Тогава група полицейски служители от Второ районно в Пловдив извършили проверка в „Крокодила” по сигнал за разпространение и държане на акцизни стоки без бандерол. По време на проверката присъствал и управителят на фирмата, която стопанисва обекта. Полицаите открили, че в кафенето наистина се съхраняват безакцизни стоки.

Сред тях били 50 кутии цигари от няколко различни марки. Освен това служителите на реда открили и алкохол без акциз, разпределен по класическия български метод в пластмасови бутилки. Алкохолът бил разпределен в 9 бутилки по 10 литра, както и в 24 пластмасови бутилки от по половин литър, една трилитрова бутилка и 3 по литър и половина.

Управителят на дружеството, стопанисващо „Крокодила”, предал доброволно с протокол намерените при проверката стоки. В самия протокол отразил, че стоките се държат в обекта с цел продажба на клиенти. Обяснил, че намерените цигари и „безцветната течност с мирис на алкохол” закупил от лице от ромски произход на улица „Напредък” в Пловдив. Кехлибарената течност, открита в част от бутилките, пък била ракия, произведена от самия него през есента на 2015 г.

Експертиза показала, че в голяма част от бутилките има „водни смеси на етилов алкохол от земеделски произход, без наличие на метилов алкохол над допустимата концентрация и съответно годни за консумация". Намерени били общо 87 литра етилов алкохол (95,5 процента алкохол) и 28 литра мускатова ракия с различни градуси.

Започнатото наказателно производство срещу управителя на обекта било прекратено. Материалите по случая били препратени към Митница Пловдив. Управителят бил поканен да се яви там за даване на обяснения в края на януари 2017 г. Той се явил, но не дал обяснение. Така от митницата не само определили стоката да бъде отнета в полза на държавата, но и последвала солена глоба.

Фирмата собственик на „Крокодила” подала жалба в съда срещу наказателното постановление, наложено им от Митница Пловдив. При гледането на жалбата обаче в съда не са явили нито представители на дружеството, нито на митницата.

В крайна сметка обаче Районният съд в Пловдив потвърди наказателното постановление, издадено от пловдивската митница. С него всички наказания спрямо фирмата остават, а те никак не са малко. Дружеството е глобено с общо 4117 лева (и 10 стотинки!). Отнети в полза на държавата са акцизните стоки – 50 броя кутии с общо 1000 цигари без бандерол, както и 115,20 литра етилов алкохол с различен градус. За половин година е отнето правото на фирмата да упражнява търговска дейност в кафе-аперитив „Крокодила”.

Снимката е илюстративна!