Дворът на Малката базилика се превърна в моден подиум, на който студенти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив представиха последните си колекции. На сцената пред древния храм се изявиха младите и талантливи дизайнерки Силвия Кузева - „Сватбено нашествие” и „Стилна на плажа”, Мария Благоева - „Парче от парче”, Жаклин Павлова - „Африка”, Пламена Тонкева - „Метално черно”, Славена Минкова - „Градът” и Виктория Илинова – „Танцът”.

Черешката на тортата стана колекцията „Антична мода” на Мария Благоева и Жаклин Павлова. Техните рокли бяха изпъстрени с фрагменти и символи от мозайките на Малка базилика, датиращи от V век. Изящното ревю бе проследено внимателно от преподавателите по „Дизайн на облеклото” доц. д-р Георги Трифонов и доц. Елена Кантарева, пише PlovdivTime.bg.

„За да изработим тези облекла, ни вдъхнови магията на мозайките, начинът, по който те са направени преди толкова много години. Искахме от нещо антично да създадем нещо модерно, което да се носи от младите хора. Моделите са ръчно рисувани с текстилни бои и с апликации. Те са несиметрични и съвременни”, каза Мария Благоева.

Водещ и сценарист на шоуто бе Силвия Кузева. Тя организира състезание между сръчни дами от публиката по дизайнерски умения.  Първото изпитание се състоеше в изрязването на рокли, така че добият артистичен вид, второто – да сглобят тоалет от парчета плат и третото – да разпорят зашити парчета плат. Победител в надпреварата и носителка на титлата „Мис Златна игла” стана Донка Михайлова, първокурсничка от Аграрния университет.