По покана на туристическия борд към Община Пловдив, в града под тепетата гостуваха двама блогъри от популярен италиански блог за туризъм, който е в  класацията „Топ 100“ блогове за туризъм в света. По предварително изготвена програма и с екскурзовод на италиански език, младата двойка от Италия посети основните забележителности в града – къщите в Стария град, Античния театър, Римския стадион, квартал Капана, Главната улица, Цар Симеоновата градина и други.

„Любовта витае във въздуха на Пловдив“, възкликнаха италианците и увековечиха своята целувка под еркерите на Бакалова и Баятова къщи в Стария град. Те оприличиха изпъкналите горни етажи на характерните възрожденските къщи на „чудновати гъбени шапки“ и подчертаха очарователната романтика на градската архитектура. В своите страници в Инстаграм, Фейсбук и в статията си в блога, те публикуваха „пълни с живот“ снимки от Пловдив.

Блогърите определят Пловдив като историческа столица на Тракия, отправна точка за различни култури от дълбока древност и като град, който съвсем естествено е спечелил титлата „Европейска столица на културата 2019“. Младата двойка, любители на романтичните пътешествия, приканва своите читатели да ги последват по пътя към опознаване на Пловдив.