В началото на месец септември зелените площи около река Марица ще се напълнят с хора. Причината е поредица от събития на открито. Инициативата започва на 2 и 3 септември, когато от 10:00 до 15:00 часа се организира почистване и обновяване на зелените площи в района (бул. "Марица" № 53A/районът на крайречната алея между бул. Руски и Пешеходен мост, от страна на район "Северен") .

Експерти от Регионален природонаучен музей Пловдив ще разкажат защо реката е толкова специална за градското биоразнообразие, а заедно с Българско дружество за защита на птиците ще бъдат монтирани къщички за птици. Ще бъдат засадени нови растения и билки, за да стане пространството около реката още по-зелено. За всички любители на майсторенето са предвидени работилници за поправка и боядисване на пейките и катерушките в района.

На 5 септември от 17:00 до 22:00 часа пък ще бъде организиран пикник, подходящ за всички възрасти и със специално подготвени за деца занимания и изненади - игри на открито, еко работилници, сладолед, захарен памук и хвърчила край реката. Всеки е добре дошъл с одеяло, настолни игри, федербал, домашна храна, напитки и усмивки!

Ето и пълната програма за 5 септември:

Пикник край реката | 17:00-21:00

Творчески занимания и игри от Ателие Трион, Био Игри, Асоциация „Голям брат, голяма сестра“, BG Бъди активен, също - йога на смеха за деца, велосипеди под наем за малки и големи и много други.

Маратон с бягане | от 17:00

Пробег на една от най-дългите пешеходни улици в Европа. Начало -Военен клуб, на пл. Централен, финал - Пешеходен мост

Bike Together | от 17:00

Сборен пункт - на реката. Намерете картата предварително в електронен вариант на уебсайта на Фондация „Пловдив 2019“ и в оригинал - на пикника на 5 септември.

Картата обозначава мрежа от велосипедни маршрути, следващи велосипедните алеи, които водят през културни и природни забележителности на град Пловдив. Основни спирки по маршрута са водещите проекти в програмата на Пловдив Европейска столица на културата 2019, знакови архитектурни и културни забележителности, както и новите Pop-Up работилници за велосипеди, създадени от Destructive Creation.