Напоследък не минава класация на най-древните градове на планетата без Пловдив да заеме почетно място в нея. Не прави и изключение и влиятелното издание The Culture Trip, което също нареди града под тепетата сред люлките на цивилизацията.

В статията европейската столица на културата прави компания на Дамаск. Столицата на Сирия е основана в третото хилядолетие преди Христа, но районът е обитаван още в периода 10-8 хилядолетие. Градът, който понастоящем е разорен от войната, включва в себе си елементи от римското и гръцкото градско планиране. Ислямът също е дал огромен отпечатък върху архитектурата, като най-бляскавото творение е Омайядската джамия, построена между 705 и 715 г.

Следващият от най-старите градове е Атина, която без прекъсване е обитавана от 5 000 г. преди Христа. Могъщият град-държава и люлка на демокрацията е изпъстрен със съкровища от три империи - Рим, Византия и Османската.

Третият град е Сидон в Ливан, който е основан през 6-8 хилядолетие пр.н.е.. Според легендите той е бил посещаван от апостол Павел и Александър Велики. Една от най-интересните забележителности е Морската крепост. 

Четвъртият в класацията е Рей в Иран, намиращ се недалеч от Техеран. Неговата история се простира до 6-о хилядолетие преди Христа, а в миналото е бил свещен град на Авеста. Арабите го завладяват през 641 г., а монголците го опожаряват през 1220 г. Сред оцелелите чудеса са кулата Тугрул от 12-и век и хълма Чешме Али, където се намират останки на възраст от 7 хиляди години.

Свещеният Йерусалим също е сред най-старите населени места на света - най-древните му жители могат да бъдат проследени до 2800 г. преди Христа.

Египетският град Фаюм се счита за най-старият в страната и един от най-древните в Африка - заселен е през 4-о хилядолетие преди Христа. Той се намира в района на прочутия Крокодилополис – селище, известно с култа си към божество-крокодил.

Ливанският Библос също е една от люлките на цивилизацията. В миналото известен като Гебал, той е един от първите финикийски градове. Сред главните му забележителности са Замъкът на кръстоносците и Царския некропол.

Библейският Йерихон също е попаднал в полезрението на The Culture Trip. Селището, което се намира в Палестина, се счита за най-старият от всички градове. Най-ранните данни за обитателите му са от 11 000 г. преди Христа. Сред известните му места са Планината на изкушението, където дяволът е изкушавал Христос, и Наби Муса - където се намира гробът на Моисей.

Пловдив е упоменат с най-старите си артефакти - Античния театър, Римския стадион и останките от крепостта Евмолпия, датираща от 5000 г. преди Христа.

Последният град в подредбата е турският Газиантеп. Разположеното до границата със Сирия градче е било населено още през 3625 г. преди Христа. Сред главните му забележителности са градската крепост и цитаделата Раванда. Известен и с вкусните си баклави и сладкиши.