Основен приоритет на Община Пловдив е завършването на площад „Централен” до началото на 2019 година, заяви кметът Иван Тотев по време на извънредната сесия на Общинския съвет. Тя бе свикана, за да се запознаят съветниците с работата на фондацията, както и проблемите, които стоят пред администрацията при подготовката на мащабния проект.

Най-много въпроси от опозицията бяха насочени към инфраструктурните обекти, които са вписани в апликационната форма на Пловдив 2019. Кметът обясни, че пред администрацията постоянно изникват пречки от най-различно естество. Те пречат на реализирането на проектите. Той даде пример с площад „Централен”. Оказало се, че границите на Цар-Симеоновата градина свършват няколко метра преди Централна поща. Иначе казано – там не могат да се извършват дейности, тъй като попадат в обхвата на защитена територия.

В момента тече процедура, която да премахне тези площи от Цар-Симеоновата градина, за да може върху тях да се работи. След това ще започне процедура по инженеринг, която набързо да избере изпълнител, който да работи на централния пловдивски площад.

По думите на кмета за година и половина площад „Централен” трябва да е готов, тъй като реално дейностите там ще бъдат само подмяна на настилката.

Друг проблем е  галерията на „Гладстон”. Въпреки че е ясно, че сградата не е паметник на културата, няма документ, който да го потвърждава. На практика докато не се установи статута на галерията, тя не може да бъде съборена. Там градоначалникът обаче не е обнадежден,  че тя ще бъде завършена до 2019 година.

За сметка на това ще се ползват помещенията в бившия магазин Детмаг. Те имат обемите,  които са нужни за изложби и други културни прояви.

Спешна работа започва и по кино Космос, където ремонтите ще започнат отвътре, а след това и по фасадата. Там делата за площадното пространство продължават повече от 2 години.