Очакванията за дъждове след адски горещата седмица в Пловдив се сбъднаха. Дъждът започна рано тази сутрин и продължава и в този момент. Не се очаква и да спре скоро - синоптиците прогнозират, че ще вали през почти целия ден. До обяд има възможност и за гръмотевична буря. Валежите ще приключат едва след 18 ч.

Лошото време ще повлияе добре на температурите под тепетата. Поне за ден ще забравим 40-градусовите жеги. Очакванията са температурите да бъдат между 20 и 27 градуса, което си е същинска пролет в сравнение с истинското лято, което изживяхме през последните дни.

Дъждът обаче не е задължително повод за радост. В 16 области, между които и Пловдив, днес е в сила жълт код за опасно време. Предупреждението е за силни гръмотевични бури, значителни валежи и дори градушки. Очакват се до 35 мм дъжд да паднат в рамките на 12 часа.

По-лошо е положението в северна България. В 11 области там също заради лошото време е в сила оранжев код. По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов в МВР е свикан националния оперативен щаб, създаден съгласно Стратегията за намаляване на риска от бедствия 2014-2020. Оперативният щаб ще координира действията на институциите предвид очакваните поройни дъждове и градушки. Областните управители ще докладват във всеки един момент за ситуацията по региони.